szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A 100 milliárd eurós spanyol bankmentő program 2028-ig tarthat, a támogatást négy részletben utalják át és az első 30 milliárd euró már júliusban megérkezhet - írta vasárnap a Der Spiegel.

A német hetilap az ideiglenes euróövezeti mentőalapot (EFSF) kezelő szervezet vezetőségének egy belső feljegyzésére hivatkozva azt írta, hogy a július végére ütemezett első átutalás révén a legsúlyosabb helyzetben lévő spanyol bankok összesen 20 milliárd euró tőkeinjekciót kaphatnak, 10 milliárd euróból pedig biztonsági tartalékot képeznek, amelyből bármelyik bank igényelhet forrást.

A második részlet 15 milliárd euró, azt novemberben szabadítják fel Spanyolország számára. Ugyancsak novemberben a rosszul teljesítő és bedőlt hitelek, illetve a leginkább kockázatos értékpapírok elkülönítésével létrehoznak majd egy úgynevezett rossz bankot, amelynek alaptőkéjéhez 25 milliárd eurót biztosít az EFSF.

A hitelcsomag harmadik és a negyedik részlete szintén 15 milliárd euró lesz, az utalást december végére, illetve 2013 június végére tervezik. Az így szerzett forrást nem számítják hozzá a spanyol államadóssághoz. Ennek a megoldásnak az a célja, hogy Spanyolország ne szoruljon ki a pénzügyi piacokról. A 100 milliárd eurós támogatás legkésőbb 2028-ig kell visszafizetni - írta a Der Spiegel.

Spanyolország június elején kért pénzügyi támogatást az euróövezeti társországoktól az ingatlanpiac összeomlása miatt válságba jutott bankszektor stabilizálására. A támogatásról a tervek szerint az euróövezeti pénzügyminiszteri tanács (Eurócsoport) július 20-án következő ülésén kötnek majd végleges megállapodást.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Három részre vágták, mégis összerakta magát a robot – videó

Három részre vágták, mégis összerakta magát a robot – videó

A mianmari tüntetések legvéresebb napja volt a szerdai, 38 ember halt meg

A mianmari tüntetések legvéresebb napja volt a szerdai, 38 ember halt meg

40-50 ezer háztartást érint, hogy a Posta júliustól nem viszi ki a napilapokat

40-50 ezer háztartást érint, hogy a Posta júliustól nem viszi ki a napilapokat