szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A kormány szerint az állam képes finanszírozni az államadósságot a piacokról, de szükség van egy biztosítékra, ez lehet az IMF-megállapodás - mondta kormányszóvivő az InfoRádió Aréna című műsorában. Giró-Szász András beszélt arról is, hogy a jövő évi költségvetés 320 milliárd forintos tartalékkal számol.

A kormány régóta kész a tárgyalásokra, és most már a Nemzetközi Valutaalap is partner az együttműködéshez - mondta Giró-Szász András kormányszóvivő az InfoRádió Aréna című műsorában. Hozzátette, a kabinet eddig is kész volt a kompromisszumra, és ez így lesz a tárgyalások során is.

A kormányszóvivő szerint a kabinet továbbra is úgy látja, hogy az állam képes finanszírozni az államadósságot a piacokról, de szükség van egy biztosítékra, ez lehet az IMF-megállapodás. Hozzátette, arra az esetre van szükség egy védőhálóra, ha az unióban valami baj történik és az hatással lesz a pénz- és állampapírpiacokra.

Azért tárgyalóasztal a tárgyalóasztal, hogy ott ütközzenek az álláspontok - fogalmazott Giró-Szász András, utalva arra, hogy az IMF/EU-nak és a kormánynak eltérő elképzelései vannak a megállapodást illetően. A tárgyalások lezárásig nem célszerű a megbeszélések részinformációit nyilvánosságra hozni, hogy ez ne okozzon kisebb vagy nagyobb hektikusságot a piacon - tette hozzá a kormányszóvivő.

Giró-Szász András
©

A 2013-as költségvetés fő számai nem egyszeri intézkedések, hanem strukturálisan a büdzsébe és az államháztartásba beépülő intézkedések alapján jöttek létre - mondta Giró-Szász.

A B-terv benne van a költségvetésben, a büdzsé ugyanis egy jelentős, 320 milliárd forintos tartalékkal számol - tette hozzá a kormányszóvivő, hangsúlyozva, ha bármilyen változás van a világgazdaságban vagy az unióban, és az hatással van a magyar gazdaságra, akkor lehet mihez nyúlni.

Giró-Szász András beszélt arról is, hogy a munkavédelmi akciótervet csak a költségvetés megtervezése után dolgozták ki. Kiemelte, hogy ez plusz kiadásokkal jár, de új lehetőségeket biztosít a munkaadóknak és a vállalkozásoknak.

A kormányszóvivő szerint a munkavédelmi akciótervvel a pályakezdők, a nyugdíjhoz közeliek és az alacsony végzettségűek helyzetén szeretnének javítani. Ez a három szegmens talál legnehezebben munkát, a munkaadók így könnyebben alkalmazhatják az ilyen munkavállalókat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
2022 is Orbán és Karácsony párharcáról szól majd?

2022 is Orbán és Karácsony párharcáról szól majd?

OGYÉI-főigazgató: Itt nincs politika, szakmai munka folyik

OGYÉI-főigazgató: Itt nincs politika, szakmai munka folyik

A Capitolium ostroma után nehéz nem elhinni, amit unokahúga írt Trumpról

A Capitolium ostroma után nehéz nem elhinni, amit unokahúga írt Trumpról