szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A legfeljebb 36 kilowatt teljesítményű gázkészülékek - azaz például a gázkazánok - egyszerűsített módon cserélhetők ki, amennyiben a készülék és a helyszín megfelel az előírásoknak - egyebek mellett ezt tartalmazza a nemzetgazdasági miniszter rendelettervezete, amely a kormány honlapján jelent meg.

A gázkészülékekkel kapcsolatos engedélyeket első fokon a fővárosi és megyei kormányhivatal mérésügyi és műszaki biztonsági hatósága, míg másodfokon a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivatal adja ki.

Az egyszerűsített cserét nem kell engedélyeztetni, viszont azt csak az illetékes földgázelosztó - pb-gáz fogyasztó készülékek esetén a gázforgalmazó - előírásai alapján feljogosított gázszerelő végezheti. A szerelőnek rendelkeznie kell műszaki biztonsági felülvizsgálói jogosultsággal is.

Az egyszerűsített csere első feltétele, hogy az új készülék teljesítménye nem lehet nagyobb 36 kilowattnál. Ha a meglévő készülék ennél kisebb teljesítményű, akkor az új sem lehet nagyobb a meglévőnél. Összehasonlításul: egy átlagos családi házat 20 kilowattos kazánnal lehet kifűteni.

Az egyszerű csere további feltétele, hogy a fogyasztónál lévő gázvezetéket se átalakítani, se cserélni ne kelljen.

Az új gázkészülék besorolásának meg kell egyeznie a régi besorolásával, és be kell szerezni a kéményseprő-ipari közszolgáltató szakvéleményét arról, hogy a kémény megfelelő. Amennyiben a készülék külső levegővel működik, akkor azt a vezetéket a gyártó utasításainak megfelelően kell kiépíteni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Covid-osztályon fekvő betegek életét tették volna jobbá, de állítólag Kásler leállíttatta az akciót

A Covid-osztályon fekvő betegek életét tették volna jobbá, de állítólag Kásler leállíttatta az akciót

Bezár a Beat On The Brat, a bulinegyed kultikus helye

Bezár a Beat On The Brat, a bulinegyed kultikus helye

Marabu Féknyúz: Kósa Lajos szerencséje

Marabu Féknyúz: Kósa Lajos szerencséje