szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Gazdaságpolitikai korrekcióra lehet szükség ahhoz, hogy létrejöjjön az IMF/EU-megállapodás, gondot okozhat az MNB-re kirótt tranzakciós illeték - mondta Heim Péter, a Századvég Gazdaságkutató elnöke egy rádióműsorban.

A magyar kormánynak kompromisszumokat kell kötnie annak érdekében, hogy sikerrel befejeződjön a hiteltárgyalás - mondta a Gazdasági Rádió Nap Vendége című műsorában a Századvég Gazdaságkutató elnöke.   

Problémaként merülhet fel az MNB-t terhelő tranzakciós illeték, ami a jegybanknak a jövő évben 110 milliárd forint veszteséget jelent, hiszen azt később a kormányzatnak ki kell pótolnia, mert a konszolidált államháztartási mérlegben ezt rendezni szükséges - magyarázta Heim Péter. 

Az IMF nem fogadja el, hogy az MNB terhelő illeték a költségvetési deficitet csökkentő tétel, ezért ezt a 110-120 milliárdos tételt kompenzálni kell, a megoldást a költségvetés kiadási oldalán lehet megtalálni - állítja Heim Péter, aki úgy véli, az állam működtetési költségeként felmerülő 6000-7000 milliárd forintból két százalékot, azaz 120-130 milliárdot megtakarításként meg lehet találni.

Heim Péter szerint az IMF/EU-megállapodás egyrészt a kiszámíthatóságot segíti, másrészt a globális és az intézményi befektetők a megállapodás révén tudatosítják, hogy Magyarország magáévá teszi azokat a makrogazdasági gondolatokat, amelyeket az IMF képvisel. Ennek eredményeképpen az országot sokkal  biztonságosabbnak érzik, és beruházásokat kezdeményeznek, Magyarország így "újra felkerülne a befektetők térképére".

A tárgyalások az ősszel sikerrel zárulhatnak, ezt az időpontot jeleztem már egy évvel ezelőtt is - mondta a Századvég Gazdaságkutató elnöke a rádióban elhangzott interjúban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Benyújtotta lemondását az olasz kormányfő

Benyújtotta lemondását az olasz kormányfő

Navalnijról és a hackerekről is beszélt Biden, amikor először hívta fel elnökként Putyint

Navalnijról és a hackerekről is beszélt Biden, amikor először hívta fel elnökként Putyint

Az Apple lecserélte az Intelt, mert méretre és feladatra készülnek az új chipek

Az Apple lecserélte az Intelt, mert méretre és feladatra készülnek az új chipek