szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A jövő heti plenáris ülésre az IMF/EU-delegáció várhatóan összeállítja a magyar kormány számára felteendő konkrét kérdéseket – értesült kormányzati forrásokból az MTI.

Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, a magyar delegáció tagja a pénteki tárgyalás után az MTI-nek elmondta, hogy az igen jól felkészült IMF/EU-delegáció a már lebonyolított 20-30 találkozón további ismereteket szerzett a magyar gazdaság részterületeiről. A delegáció tagjai konzultáltak többek között a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium, a Magyar Nemzeti Bank, a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, az Emberi Erőforrások Minisztériuma, illetve a főváros, valamint kereskedelmi bankok vezetőivel. Az IMF/EU-delegáció jövő szerdáig folytatja magyarországi tárgyalásait.

A nemzetközi szervezetek képviselői a héten kedden kezdték meg megbeszéléseiket a magyar kormány tagjaival.

A kedd délelőtti budapesti megbeszélésről a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium épületéből távozó Thanos Arvanitis, az IMF misszióvezetője és Irina Ivascsenko, az IMF magyarországi képviseletének vezetője az MTI tudósítójának elmondta, hogy a tárgyalások befejezése után adnak tájékoztatást az egyeztetésekről.

Az IMF delegációjával az egyeztetésre érkezett Barbara Kauffmann is, az uniós delegáció vezetője, az Európai Bizottság gazdasági és pénzügyi főigazgatóságának főosztályvezetője, aki 2009-ben és 2010-ben is részt vett a nemzetközi szervezetek által Magyarországnak nyújtott hitelcsomaggal kapcsolatos vállalások felülvizsgálatában.

Magyar részről Varga Mihály hiteltárgyalásokért felelős tárca nélküli miniszter a főtárgyaló. Varga Mihály egy korábbi nyilatkozata szerint Magyarország egy körülbelül 15 milliárd eurós elővigyázatossági hitelkeretről szeretne megállapodni a nemzetközi szervezetekkel.

Az IMF külkapcsolati igazgatója, Gerry Rice Washingtonban egy korábbi sajtóértekezleten bejelentette: a Nemzetközi Valutaalap készenléti hitelmegállapodásról fog tárgyalni a magyar kormánnyal. Hozzátette: az IMF tudomásul veszi, hogy a magyar kormány a készenléti hitelmegállapodást elővigyázatossági hitel gyanánt fogja kezelni.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezetése a múlt kedd délután fogadta a IMF delegációját. A jegybankelnök kedd délelőtt az MNB épülete előtt más ügyben várakozó újságírók kérdésére elmondta: van mondanivalója az IMF delegációja számára, de ez nem az első tárgyalásnak lesz a kérdése. Megjegyezte, arról fog beszélni a delegáció tagjaival, amiről kérdezik.

Varga Mihály szerint az IMF-fel folytatott keddi első tárgyalási forduló nyugodt, tárgyilagos megbeszélés volt. A Figyelő csütörtöki számában közölt interjúban a tárca nélküli miniszter elmondta: abban állapodtak meg, hogy a tárgyalásokat menet közben nem kommentálják. A miniszter a lapnak adott nyilatkozatban közölte: két-három nap múlva már jobban kirajzolódnak az álláspontok, mielőtt pedig a jövő héten elutazna a delegáció, még tartanak egy záró egyeztetést.

A miniszter az IMF-fel és az EU-val megkezdett hiteltárgyalások eddigi menetéről elmondta: tárgyilagos megbeszélés keretében ismertették, hogy 2013-14-re milyen makropályát várnak, és az IMF, az Európai Unió és az Európai Központi Bank képviselői is elmondták, hogyan látják a helyzetet.

A tárgyalásokról kifejtette: a IMF/EU-delegációnak összesen 50-55 találkozója lesz egy hét alatt különböző intézményekkel és a kormányzati hierarchia legkülönbözőbb képviselőivel. Az interjúban emlékeztetett: a parlament elfogadta a jövő évi költségvetést, és abban 1,6 százalékos GDP-növekedés szerepel.

Varga Mihály hozzátette: az az aranyszabály nem érvényes jelenleg, hogy a magyar növekedés a német gazdasági növekedés kétszerese. "Azt viszont feltételezem, hogy a magyar gazdaság, egy felzárkózó ország gazdasága, képes olyan ütemben bővülni, mint a német. Ez viszont reálissá teszi az 1,6 százalékot" – elemezte a miniszter. Varga Mihály arra a felvetésre, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a tranzakciós adó kapcsán kizártnak tartotta, hogy abból engedjen Magyarország, mondván, országgyűlési döntés van róla, kiemelte: a magyar kormány nem engedhet ilyen kérdésekben, hiszen az a feladata, hogy a parlamenti döntéseket végrehajtsa. Csak akkor lehet ebben változás, ha a törvényhozás megváltoztatja az adott törvényt. "Vannak olyan kérdések, amelyekről van parlamenti döntés, de a megvalósítás a kormányra van bízva, ebben van mozgástér" – tette hozzá.

Arra a felvetésre, hogy valóban három évre 15 milliárd eurónyi hitelt szeretne a kormány, aláhúzta: "ez nem kormányálláspont, ezt én nyilatkoztam, abból kiindulva, hogy a piaci várakozásokhoz ez van legközelebb".

Az IMF-fel kötendő megállapodás nyilvánosságáról elmondta: "Vannak olyan titkos záradékok is, amelyek soha nem kerülnek nyilvánosságra. Mi ellenben csak olyan megállapodást tudunk elfogadni, amelynek nincs semmilyen titkos része. Ha megvan a megállapodás, akkor nyilvánosságra fogjuk azt hozni."

"Láthatóan mindkét fél a megegyezésre törekszik" – mondta Pleschinger Gyula, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára szerda este az MTI-nek, miután délután az IMF/EU-delegációval tárgyalt a minisztériumban.

Tarlós István főpolgármester csütörtökön a budapesti közösségi közlekedés középtávú finanszírozásáról, a városüzemeltetési struktúra átalakításáról, illetve a BKV járműállományáról tájékoztatta az IMF és az EU delegációját. A találkozót után Tarlós István szólt arról: kérte, a delegáció támogassa, hogy a főváros kapjon haladékot az előző városvezetés és közgyűlés szocialista és szabad demokrata többsége által a 4-es metró uniós támogatásának részeként vállalt dugódíj ügyében.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A BMW M sportmodelleket viszik, mint a cukrot

A BMW M sportmodelleket viszik, mint a cukrot

Oldalára fordították a parkoló autót, hogy kilopják a katalizátorát

Oldalára fordították a parkoló autót, hogy kilopják a katalizátorát

Kiderült, hogy Magyarország is részt vesz a vakcina után járó igazolás tesztelésében

Kiderült, hogy Magyarország is részt vesz a vakcina után járó igazolás tesztelésében