szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Magyarország török és azeri pénzintézetekkel tárgyalt helyi valutában denominált magyar államkötvény-kibocsátásról - jelentette török illetékesekre hivatkozva csütörtökön a Reuters hírügynökség. A hírre az Államadósság Kezelő Központtól úgy reagáltak: "a magyar állam az IMF/EU tárgyalások sikeres lezárása előtt nem tervezi külföldi devizában denominált állampapírok nyilvános kibocsátását".

A Reuters értesülése szerint egy török brókercéget bíztak meg a kibocsátás lebonyolításával. A török tőkepiaci felügyelet megerősítette, hogy az illetékes tőzsdei és állami szervek dolgoznak a magyar kibocsátás szabályzatán.

A közelmúltban magyar hivatalos személyek látogatást tettek Törökországban és már akkor megemlítették egy lírakötvény kibocsátásnak lehetőségét. Ez mind a bankok, mind a hatóságok számára teljesen új feladatot jelent, és a kezdeti megbeszélések bíztatóak - mondta egy török bankár.

"Minthogy ez az első ilyen kibocsátás, bele fog telni némi időbe a lebonyolítása" - mondta. "Ez lehet az első lépés a felé, hogy Isztambul pénzügyi központtá váljon. A kibocsátás talán nem lesz nagy, de az első lesz, és megnyitja az utat más országok előtt is" - tette hozzá a bankár.

Az ÁKK-tól azt is közölték: a kormány által meghirdetett keleti nyitás jegyében az ÁKK forrásbevonási lehetőségeket vizsgál több olyan állampapír-piac esetében is, ahol eddig még nem szerepelt kibocsátóként. A lehetséges új piacok vizsgálata azonban még csak az adott piacon kialakult feltételek feltárási fázisában tart, ezért az ÁKK az adott témában semmiféle konkrét információval nem tud szolgálni.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Eddig több mint 130 ezer magyar kért tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt

Eddig több mint 130 ezer magyar kért tartós nagy-britanniai letelepedési engedélyt

Járványadatok: 123 halott, 4668 fertőzött

Járványadatok: 123 halott, 4668 fertőzött

Orbánt másolja a lengyel kormány, amikor nekiesik a médiának

Orbánt másolja a lengyel kormány, amikor nekiesik a médiának