szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az amerikai igazságügyi minisztérium nem emel vádat pénzügyi csalás miatt a Goldman Sachs befektetési bank vagy annak alkalmazottjai ellen - közölték pénteken az amerikai napilapok.

A minisztérium, amely több, mint egy évig vizsgálódott a Goldman Sachs ellen felhozott vádak ügyében, megállapította, hogy azok nem bizonyítottak, de kilátásba helyezte, hogy amennyiben új tények kerülnek nyilvánosságra, felülvizsgálhatja álláspontját. 

A befektetési bankról egy a 2007-2008-as pénzügyi válság ügyében vizsgálódó szenátusi albizottság tavaly áprilisában az állapította meg, hogy az négy, bankok és más befektetők számára szánt, komplex jelzálog-értékpapírjával kapcsolatban nem figyelmeztette ügyfeleit az ügylet rendkívüli kockázatára. A Carl Levin szenátor vezette testület szerint a Goldman Sachs titokban a befektetők ellen fogadott, félrevezetve őket a saját pozíciójával kapcsolatban, rájuk hárítva ezzel a kockázatot. 

Az igazságügyi minisztériumhoz hasonlóan csütörtökön az Értékpapír- és Tőzsdefelügyeleti Bizottság (SEC) is bejelentette, hogy nem indít eljárást a cég ellen egy 1,3 milliárd dolláros másodlagos jelzálogpiaci portfólióval kapcsolatban.

A szenátusi vizsgálat során kiderült, hogy a Goldman Sachs alkalmazottai egymás között "szemétként" vagy még súlyosabb kifejezéseket használva emlegették a cég által kínált komplex jelzálog-értékpapírokat. Levin szenátor szerint a pénzintézet vezetői félrevezették a kongresszust és az ügyfeleik rovására, visszaélésszerű magatartást tanúsítva nyerészkedtek. 

Lloyd Blankfein, a Goldman Sachs vezérigazgatója ezt cáfolta, és felhívta a szenátusi testület figyelmét, hogy cége 1,2 milliárd dollár veszteséget szenvedett el a jelzálogpiac összeomlásakor.

A Goldman Sachs 2010-ben beleegyezett abba, hogy 550 millió dollárt fizessen ki az ellene csalás ügyében emelt polgári peres vádak rendezésére. Az egyezség csak a szenátus által kifogásolt négy ügylet egyikére vonatkozott.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Itthon is beárazták a gázolajról benzinre váltott új Audi SQ7-et

Itthon is beárazták a gázolajról benzinre váltott új Audi SQ7-et

Orbán: Nőnap virág nélkül? Na még mit nem!

Orbán: Nőnap virág nélkül? Na még mit nem!

„Csodálatos érzés”: Kinyitottak a mozik New Yorkban

„Csodálatos érzés”: Kinyitottak a mozik New Yorkban