szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Kezdik éreztetni hatásukat a brazil kormány által az év folyamán életbe léptetett gazdaságösztönző intézkedések - jelentette ki Dilma Rousseff elnök.

Az ország gazdasági növekedési üteme lelassult a 2010-es 7,5 százalék óta. Tavaly 2,7 százalék volt a GDP-növekedés, az idén pedig várhatóan kevesebb mint 2 százalék lesz. A kormány emiatt számos ösztönző intézkedést léptetett hatályba, például csökkentette számos fogyasztási cikk áfáját, adókat csökkentett, egyszerűsítette a hivatali eljárási folyamatokat, és terveket jelentett be infrastruktúra-beruházások növelésére.

Az ország északkeleti részén fekvő Alagoas államban, Marechal Deodoro városban tartott beszédében Dilma Rousseff elnök elmondta, hogy mostanra már látható eredményei vannak a kormány tavaly elkezdett gazdaságösztönző intézkedéseinek. A kormány az ösztönző intézkedések mellett kiadásait is mérsékelte az inflációs nyomás csökkentése érdekében, és hogy lehetőséget adjon a központi banknak az alapkamat csökkentéséhez. Az igyekezetet siker koronázta, a fogyasztói árak emelkedése a jegybank inflációs célján belül alakult. A jegybank legutóbb júliusban csökkentette a kamatlábat, jelenleg 8 százalék, szemben az egy évvel korábbi 12,5 százalékkal.

Az államelnök, Guido Mantega pénzügyminiszter és a jegybank illetékesei verbális intervencióinak támogatásával a kormány kitartó igyekezettel gyengítette az ország devizáját. Az amerikai dollár jelenleg 2,02 brazil reált ér, szemben a tavaly augusztusi 1,55 reál árfolyammal. Dilma Rousseff megfogalmazása szerint a reál többé már nem "mesterségesen erős", mint a múltban volt.

A kormány a múlt héten jelentette be új út- és vasútépítési és üzemeltetési koncessziók értékesítésének tervét, ami az elkövetkező 20-25 évben 66 milliárd dolláros beruházással javítaná az ország közlekedési hálózatát. Hasonló terven dolgozik a kormány a repülőterek és a kikötők bővítésére is. Az infrastruktúra-beruházásokkal az ipar logisztikai költségeit kívánják csökkenteni, ezáltal javítva az országban az ipari termelés hatékonyságát.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Új autóalkatrészgyár nyílt Debrecenben, 450 ember kap munkát

Új autóalkatrészgyár nyílt Debrecenben, 450 ember kap munkát

Halva született csecsemőknek lett pozitív a koronavírustesztjük Izraelben

Halva született csecsemőknek lett pozitív a koronavírustesztjük Izraelben

Durván megnő a termelői piacok ára, ha uniós pénzt adnak rá

Durván megnő a termelői piacok ára, ha uniós pénzt adnak rá