szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Ha a hitelintézeteknek rosszul megy, akkor az visszaveti a többi ágazatot is - mondta Kovács Levente, a Magyar Bankszövetség főtitkára a szombati Magyar Hírlapban megjelent interjúban.

Magyarországon háromféle bankadót vetettek ki, így a bankszektor az EU-n belül a leginkább túlterhelt ágazat - magyarázta a bankszövetség főtitkára. Ráadásul Magyarországon igen alacsony a lakossági megtakarítások aránya - tette hozzá.

Kovács Levente elmondta: a válság előtt a betét/hitel arány 170 százalék volt, vagyis 100 forint betétre 170 forint hitel jutott. Ma az arány 130 százalék körül van, tehát csak relatíve, a korábbi szinthez képest lehet forráskivonásról beszélni. Ez a gyakorlatban annyit jelent, hogy a bankok külföldi tulajdonosai - a tőkefeltöltésen kívül  - folyamatosan finanszírozzák a magyar gazdaságot, a már említett 30 százalék erejéig.

A főtitkár hasznosnak és eredményesnek minősítette az árfolyamrögzítést. Kifejtette, hogy az árfolyamrögzítés egyértelmű kedvezményezettje a banki ügyfél. A banki adatok alapján, a folyamatban lévő ügyeket is beszámítva, július végén már 70 ezer devizahiteles ügyfél 650 milliárd forintnak megfelelő hitelállománya tartozott az árfolyamrögzítéshez - közölte az interjúban Kovács Levente.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A rendőrök 142 embert feljelentettek Gődényék tüntetése után

A rendőrök 142 embert feljelentettek Gődényék tüntetése után

Nincs ma éjszakai műszak a tatabányai kórház sürgősségijén

Nincs ma éjszakai műszak a tatabányai kórház sürgősségijén

Több országból korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarországra üzleti céllal

Több országból korlátozás nélkül be lehet lépni Magyarországra üzleti céllal