szerző:
Suri Szilvia

A Balaton körül nyaranta három-négy vándorcirkusz is fellép. A döntően egy-egy nagy cirkuszi dinasztia köré épülő vállalkozások a hétvégén tartották az utolsó balatoni előadásaikat. A hvg.hu utánajárt, miből élnek és hogyan gazdálkodnak ezek a családi vállalkozások.

A Balaton északi partján, Almádiban vert sátrat a Picard cirkusz – ez volt a tizedik szezon, amit idén megkezdtek. A cirkusz valódi családi vállalkozás, a 13 főt foglalkoztató másfél órás előadás legtöbb produkcióját a családtagok mutatják be.

Van légtornász, idomár, bűvész és bohóc is – mondja Ádám Rudolf családfő, a társulat vezetője, aki ma már leginkább a szervezőmunkával foglalkozik. "Lakókocsiban születtem, lakókocsiban élek" – meséli az egykori artista, akinek már a gyerekei is a szeren lógnak. "Én már kiöregedtem, 50 fölött nem kíváncsiak az emberre a nézők, ilyen korban már csak bohóc lehet az ember."

Kattintson Nagyítás-fotógalériánkért!
©

Beleszületsz

A családi cirkusz az év 11 hónapjában járja az országot, 60-70 településen lépnek fel egy évben. Nyáron egy hónapot a Balatonon haknizik a társulat. Egy este átlagosan 40-50 ember nézi meg a produkciót, 2000-3000 forintos jegyárral számolva, ez a legjobb esetben 100 000 forint bevételt jelent a Picard cirkusznak. "De ez inkább szerelem, nem megélhetés" – magyarázza a cirkusz vezetője. A legnagyobb kiadás ma már a benzinköltség és a reklámozás. Kenesétől Almádiig majd minden villanypóznán a társulat hirdetése van kiplakátozva, a strandok közelében parkoló autók pedig garantáltan kapnak mindennap egy szórólapot a szélvédőre.

Mit kell tudni a Picard családról?

Ádám Rudolf, aki maga is cirkuszi lakókocsiban született, Magyarország egyik leghíresebb cirkuszi dinasztiájának sarját, Picard Máriát vette feleségül. A társulat névadója a nagypapa volt, aki 80 éves koráig aktívan részt vett a cirkusz életében. Ádám Rudolfnak és Picard Máriának két gyermeke született, mindketten a társulat tagjai és ma már saját számokat mutatnak be esténként.

Az önkormányzatok általában fix árat kérnek a bérleti díjért, ezt előre kialkudják a társulatok. Van olyan település is, ahol naponta 200 forintot kérnek négyzetméterenként a területért, a sátor maga 600 négyzetméter. Lényegében ez már nagyobb tétel, mint amekkora egy-egy nap a bevétel – számol hangosan a házigazda. „Fizetésekről ne is beszéljünk, itt mindent magunk csinálunk, különben nem él meg az ember. Szerettem volna, ha a gyerekeim mással foglalkoznak, de ha egyszer egy cirkusz dinasztiába születik bele az ember, nincs más választása."

A kenesei oroszlán halála nekünk is rossz reklám, pedig mi nem tartunk ragadozókat – mondja Ádám Rudolf, miközben az épp köpőállásba helyezkedett lámák között vezet körbe minket. „Furcsa, hogy az utcán az emberek óriás állatvédők, de 10 emberből 7 garantáltan azért megy el a cirkuszba, mert van oroszlán. A Picardnál a legegzotikusabb állat a láma, amúgy a produkciót inkább a pónik viszik el."

Nagyban utaznak

A Magyar Nemzeti Cirkusz és a Picard Cirkusz számokban

18. évad

60 főt foglalkoztat a társulat

Évente 20 város

Átlag jegyár: 3500 Ft

Naponta 200 néző

Sátor mérete: 1400 fő befogadására alkalmas

Gépjárműpark: 50 teherautó

Következő állomás: Pécs

 

10. évad

13 főt foglalkoztat a társulat

Évente 60-70 település

Átlag jegyár: 2500 Ft

Naponta 50 néző

Sátor mérete: 600 nm

Építés: 6 óra

Bontás: 2 óra

Következő állomás: Pápa

A déli part ura a Magyar Nemzeti Cirkusz Balatonlellén. A társulat a családi formáción már jóval túlnőtte magát, 60 ember dolgozik egy-egy estéért. A nézőtéren 1400 ember fér el, de a nyári estéken jó, ha 200 jegy elkel – vezet körbe birodalmán Richter József, aki többször is elmondja, hogy produkciójuk bárhol a világon megállná a helyét. Igaz, a jegyárak is borsosabbak, a legolcsóbb 3000 forint, a VIP-helyekért 4500 forintot kell fizetni. De lehet pénzt költeni a büfében, és egy-egy jól sikerült fotóért is 2500 forintot kérnek el a szülőktől az előadás végén.

Nem véletlen, hogy a szórólap „világvárosi” műsort ígér, a legtöbb számot ugyanis nemzetközi művészek mutatják be. És bár a társulat nevében szereplő „nemzeti” jelzőt 18 éve védette le az igazgató, a munkatársak több mint 90 százaléka külföldről érkezett. Ebben az évadban például a kubai nemzeti cirkusz művészei szerepelnek a legtöbbet a kétórás előadásban. A kubai állammal kötöttünk egy szerződést, a fellépők fizetését oda utaljuk, a művészek csak zsebpénzt kapnak itt – magyarázza az üzleti modellt a tulajdonos. „Olasz idomárunk és bolgár bohócunk van, a 60 munkavállalóból talán 10 magyar van." Viszont a társulat vezetője büszke arra, hogy a produkció legvégén a fia egy vágtázó ló hátán lengeti a magyar zászlót. Így helyére kerülnek a dolgok.

Richter József sem szerette volna, hogy fiai a cirkuszban dolgozzanak. „Akinek egyszer a talpára ragadt a forgács, az már nem szedi le többet” – mosolyog a legkisebb fiú, miközben már az esti halálugrásra készül.

Etetés

Itt már szibériai tigrisek is vannak, és Szandra az elefánt is vonzza a hátán lovagolni vágyó gyerekeket és szüleiket a porondra. Naponta 50 kilogramm hús és 400 kilogramm széna kell az állatoknak, de a vándorcirkusz legnagyobb kiadása mégsem az állatok, hanem az autók etetése. 50 teherautó mozgatja a társulatot, és miközben az üzemanyagárak folyamatosan emelkednek, addig – vélhetően a válság miatt – 30 százalékkal csökkent idén a nyári jegyeladások száma – összegzi a cirkusz igazgatója a pénzügyi helyzetüket. Szerelemből csináljuk – teszi ő is hozzá.

A cirkuszi élet apró részletei - Nagyítás-fotógalériánkhoz kattintson a képre!
©
A Balaton az nyaralás, ide hazajövünk – mondja Richter József, aki 15 éve vásárolta meg a lellei területet. Itt nem kell bérleti díjat fizetniük, az állatoknak is óriási kifutójuk van, állatkerti körülmények között élhetnek. A bevétel pont fedezi a kiadást – mondja a cirkuszigazgató. Fia azonban szégyenlősen hozzáteszi: "miért is csinálnánk, ha nem érné meg".
Kik a Richterek?

Richter József Jászai Mari-díjas, monte-carlói fesztivál nagydíjas artista, a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszt kitüntetettje. Már nagyszülei is a cirkusz világában nőttek fel. Sőt, már 1821 óta olvashatóak feljegyzések a berlini brandenburgi kapunál felállított Richter cirkuszról. Az elefánt és lovas számairól ismert idomár a híres Renz cirkusz igazgatójának leányát, Carolát vette feleségül 1972-ben. A családi legendárium szerint a Renz családtól kapta idomított lovát Sissi hercegnő is. A házasságból két fiú, Flórián és József született. Flórián önálló előadásával és társulatával, a Horse Evolutionnal járja az országot. A 32. Monte-carlói Cirkuszfesztiválon elnyerte a magyar cirkuszművészet történetének első Arany Bohóc-nagydíját a tíztagú zsokécsoportjának lovasakrobata számával.

Legyen HVG pártoló tag!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig 45 millió forinttal segítették munkánkat.
2019-ben is olyan exkluzív sztorikat fogunk olvasóinknak bemutatni, mint tavaly a kamupártok pénzlenyúlásai, Lázár János bécsi videójának háttere vagy a szlovákiai újságírógyilkosság magyarországi szálai.
Ha önnek is fontos a minőségi újságírás, csatlakozzon!
Megjött az első gólya

Megjött az első gólya

Egyhetes influenzaszünet Szerbiában

Egyhetes influenzaszünet Szerbiában

Több mint egy évig harcolt egy ausztrál politikus, hogy lemondjon magyar állampolgárságáról

Több mint egy évig harcolt egy ausztrál politikus, hogy lemondjon magyar állampolgárságáról

Szörnyvadász társasjáték érkezik a Stranger Things szerelmeseinek

Szörnyvadász társasjáték érkezik a Stranger Things szerelmeseinek

Megvan Trump elnök első republikánus kihívója

Megvan Trump elnök első republikánus kihívója

Kétmilliót lopott a kasszából a szálloda recepciósa, de az egészet elbukta sportfogadáson

Kétmilliót lopott a kasszából a szálloda recepciósa, de az egészet elbukta sportfogadáson