szerző:
MTI

Az alapvető élelmiszerek differenciált áfacsökkentésének mielőbbi meghirdetését kéri a kormányzattól három - a baromfi, a vágóállat és hús, valamint a tej - terméktanács; a javaslat az előterjesztők szerint társadalmi igényeket szolgál, megfelel a gazdasági szereplők elvárásainak és összeegyeztethető az állami költségvetés szempontjaival.

A kormány számára az alapvető élelmiszerek általános forgalmi adójának (áfa) csökkentésére tett javaslatokat hétfőn kapta meg az MTI a javaslattevőktől. A közleményben emlékeztetnek: az elmúlt években többször felmerült az alapvető élelmiszerek áfacsökkentésének lehetősége, amit a mindenkori kormány többször tárgyalt, az agrártárca és a szakma teljes támogatásával, de a kezdeményezés mindig elbukott.

Tendencia, hogy - egyebek mellett - a magas áfamérték miatt elveszíti belföldi piacait a magyar élelmiszeripar és versenyképtelenné válik az alacsonyabb áfával működő országok importtermékeivel, illetve az áfaelkerülő szereplők termékeivel szemben.

A napi gyakorlat alapján pedig tényszerű - de csak becsülhető mértékű -, hogy a magyar agrárgazdaság egy jelentős része szürke-fekete zónában működik, még azokat is "beszippantva", akik alapvetően jogkövetően szeretnék a tevékenységüket végezni.

Ezért az alapvető élelmiszerek differenciált áfacsökkentését elsősorban az egyenlőtlen versenyfeltételek kiegyenlítése érdekében érdemes megtenni úgy, hogy ne veszélyeztesse az államháztartás érdekeit - állapítja meg a terméktanácsok elemzése.

Az áfacsökkentési javaslatot a főbb állati termékpályák versenyképességének javítása és jövedelmezőségi viszonyának stabilizálása érdekében fogalmazta meg a három terméktanács, egyetértve a Vidékfejlesztési Minisztérium egy korábbi közleményében megfogalmazott hasonló célkitűzéssel.

A javaslat azért született, hogy megelőzhető legyen az élelmiszer-gazdaság szereplőinek tömeges tönkremenetele, illetve termelési színvonaluk csökkenése, és javítsák a piacra jutás feltételeit. Ennek érdekében az előterjesztők javasolják több termékkör - így többek között: 3 százalék zsírtartalom alatti folyadék tej (2 liter alatti mennyiség), a félkemény sajt, a tehéntúró, valamint a sertéscomb, a lapocka, vagy az oldalas és a dagadó, továbbá az étkezési tojás, valamint számos kacsa-, liba-, csirke- és pulykahús-féleség - 5 százalékos kedvezményes áfakörbe sorolását 2013-tól.

A javaslattevők számításai szerint a tejágazati áfacsökkentés hatására kieső áfabevétel 20,5 milliárd forint, a sertéságazatban 18,4 milliárd forint, a baromfiágazatban pedig 21,6 milliárd lenne. Így összesen a főbb állati termékpályák differenciált áfacsökkentése 60,5 milliárd forint költségvetési bevételkiesést eredményezne. Ez a GDP 0,2 százaléka körüli érték - állapítják meg a szakmai szervezetek, és szerintük ilyen szempontból ez neutrális költségvetési hatásúnak tekinthető.

Úgy vélik, a kérdés az, hogy a mostani kilátástalan helyzetben megér-e a magyar agrárium fennmaradása, munkahelyek tízezreinek megtartása, egy legális piaci környezet kialakítása és az ágazat versenyképességének javítása a GDP 0,2 százalékával megegyező, középtávon megtérülő állami beavatkozást, vagy sem.

A szakmai szervezetek szerint a javasolt áfa-csökkentés ugyanakkor egyértelműen inflációmérséklő hatással bír, ami a legszegényebb néprétegek tekintetében érvényesül a leginkább.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A kukaholdingtól érkezik a Zöld Híd új ügyvezetője

A kukaholdingtól érkezik a Zöld Híd új ügyvezetője

A honvédelmi miniszter elégedett az adósságrekorder Honvédkórház vezetőjével

A honvédelmi miniszter elégedett az adósságrekorder Honvédkórház vezetőjével

Részben visszahozták az életbe 32 lefejezett disznó agyát

Részben visszahozták az életbe 32 lefejezett disznó agyát

Videó: Végre itt a Microsoft új digitális táblája, és jött belőle egy még nagyobb is

Videó: Végre itt a Microsoft új digitális táblája, és jött belőle egy még nagyobb is

Két év után találták meg az önjelölt Houdini csontvázát az erdő mélyén

Két év után találták meg az önjelölt Houdini csontvázát az erdő mélyén

Csak és kizárólag dízel: itt a 347 lóerős új Audi S5

Csak és kizárólag dízel: itt a 347 lóerős új Audi S5