szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Görögországban 2 százalékkal 159,4 milliárd euróra emelkedett a magánbetétek összege, miközben Spanyolországban a legnagyobb betétcsökkenést regisztrálták.

Közel 75 milliárd euróval, 4,7 százalékkal 1,51 ezer milliárd euróra csökkent júliusban a magánbetétek állománya a spanyol bankokban - mutatják az Európai Központi Bank (EKB) kedden közétett adatai. Ez a legnagyobb havi csökkenés 1997 óta, mióta ilyen statisztikát vezetnek.

A spanyol központi bank szóvivője szerint nem a pénz kimenekítéséről van szó, hanem szezonális jelenségről: a lakosság pénzt vesz magához a nyári szabadságra, a vállalatoknak pedig adót kell fizetniük.

Tavaly júliusban azonban csak 1,5 százalékkal csökkent, egy évvel korábban pedig egyenesen 1,3 százalékkal nőt a betétállomány, ami arra utal, hogy a júliusi betétcsökkenés mögött legalábbis részben a tőkemenekítés áll. Több elemző ugyanakkor rámutat, hogy recesszió idején nem szokatlan a betétállomány csökkenése, mert az emberek kénytelenek felélni megtakarításaikat, kiváltképp olyan országban mint Spanyolország, ahol majdnem 25 százalékos a munkanélküliség.

Görögországban viszont 2 százalékkal 159,4 milliárd euróra emelkedett a magánbetétek összege. A májusi választások előtt, mikor tartani lehetett tőle, hogy az unióellenes pártok győznek, pánikszerűen menekült a pénz a görög bankokból, a központi bank szerint azonban az irányzat utána megfordult. Az EKB adatai igazolják ezt, de a betétállomány még mindig egyharmadával marad el a 2009. decemberi csúcstól.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A Microsoft végre rászánta magát, hogy kijavítsa a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját

A Microsoft végre rászánta magát, hogy kijavítsa a Windows 10 talán legbizarrabb hibáját

Titkosszolgálattal vadásznak majd a hálapénzes orvosokra

Titkosszolgálattal vadásznak majd a hálapénzes orvosokra

Különleges járványkísérletben vesz részt a Bécsi Fiúkórus

Különleges járványkísérletben vesz részt a Bécsi Fiúkórus