szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg Oroszország jogosan büszke helyére Európában, addig észre kell vennie, hogy az ország kétharmada Ázsiában fekszik, és ezekre a területekre egy jobban fókuszálni kell, írja Oleg Gyeripaszka iparmágnás, orosz oligarcha. Szibéria természeti adottságai ázsiai tigréssé tehetik Oroszországot.

Oroszország évszázadokig Európával együtt haladt, az ország és annak polgárai a kontinens történelmének középpontjában voltak. Az ország kétharmada Ázsiában található, és a globális gazdaság nagy reménységei nem Európa, vagy Észak-Amerika, hanem az ázsiai tigrisek. Az euróválság mélyülése évekre megszabja a kereteket, így Oroszország nem támaszkodhat csak a régi partnereire, Szibériára és a Távol-Keletre kell fókuszálni - írja a Financial Times feltörekvő piacokkal foglalkozó blogján Oleg Gyeripaszka, orosz iparmágnás, oligarcha. Oroszország nem engedheti meg, hogy Szibériát és a távol-keleti régiókat magára hagyja.

Az alumíniumban utazó orosz iparmágnás szerint ezek a területek már nem tartoznak a világgazdaság perifériájához, hanem a központban helyezkednek el. Az orosz rézvagyon 70, a nikkel 80 százaléka ezeken a területeken található, így hatékony ellátási láncokat lehet kialakítani, mivel 4 nap alatt el lehet szállítani ezen nyersanyagokat Kínába. Ausztráliából mindez 14 napig tart - szögezi le Gyeripaszka. A szibériai terület ázsiai tigrissé változtathatja Oroszországot, és mind a régió, mind a világ gazdaságára pozitív hatással lehet.

Ehhez ugyanakkor szükség van a beruházások növelésére ebben a régióban, ahol rendkívül alacsonyak a jövedelmek, és az infrastruktúra is fejletlen, rossz állapotban van. A fejlesztések azonban nem lesznek olcsóak - emeli ki az orosz iparmágnás. A Ruszal alumíniumipari konszern vezérigazgatója szerint akár 220 milliárd dollárba is belekerülhetnek az infrastrukturális beruházások. Gyeripaszka gyors fejlődést vár, mivel Szibéria előnyös földrajzi pozícióban van, akár már 10 éven belül látványos lehet a változás.

Az oligarcha szerint 20 év alatt megnégyszereződhet a régió jelenleg 5800 dollár/fős GDP-je, és a régió teljes ázsiai-csendes-óceáni integrációja mindenki számára előnyökkel járhat. Emellett ugyanakkor meg kell őrizni Szibéria egyedi természeti szépségeit is.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Most kell a kormánynak kínai vakcináról meggyőzni az embereket

Előkerült a Facebook és a Google titkos szerződése

Előkerült a Facebook és a Google titkos szerződése

Újabb hadgyakorlatot tartott az iráni Forradalmi Gárda

Újabb hadgyakorlatot tartott az iráni Forradalmi Gárda