szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A korábban vártnál jobban csökkent az olasz gazdaság teljesítménye a második negyedévben: a nemzeti statisztikai hivatal hétfőn ismertetett adatai szerint a hazai össztermék (GDP) 0,8 százalékkal csökkent az első negyedévhez, és 2,6 százalékkal a tavalyi év azonos időszakához képest.

Az ISTAT első becslésében még 0,7, illetve 2,5 százalékos visszaesés szerepelt, és az elemzők is jobb adatot vártak. A statisztikai hivatal lefelé módosította az első negyedévre vonatkozó adatait is, eszerint a GDP negyedéves alapon 0,8 százalékkal, éves összevetésben 1,5 százalékkal esett. Olaszországban 2011 július óta csökken a GDP. A második negyedévi visszaesést is döntően a belföldi fogyasztás gyengélkedése okozta, amely 1 százalékkal járult hozzá a GDP-csökkenéshez. Az export árnyalatnyit emelkedett, az import viszont csökkent. Az euróövezetben átlagosan 0,2 százalékkal esett vissza a GDP negyedéves és 0,5 százalékkal éves alapon.

 

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Így ért a világ tetejére Maradona – a 86-os vb filmjével emlékeznek a futballzsenire

Így ért a világ tetejére Maradona – a 86-os vb filmjével emlékeznek a futballzsenire

Eltűnt a titokzatos fémoszlop a utahi sivatagból

Eltűnt a titokzatos fémoszlop a utahi sivatagból

Halló, Örkény Színház? Egy verset kérnék

Halló, Örkény Színház? Egy verset kérnék