szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Adóhivatali vizsgálatra számíthatnak Nagy-Britanniában azok, akiknek ingatlan- és egyéb vagyona meghaladja az egymillió fontot, vagyis átszámítva a 355 millió forintot. Danny Alexander pénzügyminiszter-helyettes a Mail on Sunday című brit lapnak elmondta: harmadával megemelik a brit adó- és vámhivatal azon részlegének létszámát, amely a vagyonosok adóügyeinek vizsgálatával foglalkozik.

Alexander szerint külön erre a célra kidolgozott információtechnológiai szoftverrel vizsgálják át annak az 500 ezer britnek az adóbevallásait és egyéb adatait, akiknek ingó és ingatlanvagyona eléri vagy meghaladja az egymillió fontot. A politikus szerint a cél az adóelkerülési machinációk "kiszagolása".

A kormány külön figyelmet fordít az előfizetési díjakból fenntartott közszolgálati médiatársaság, a BBC magas fizetésű sztárriportereire, akik közül néhányról a sajtó nemrég kiderítette, hogy különböző, kedvezményes adózást lehetővé tévő magánvállalkozási láncolatokon keresztül veszik fel évente gyakran hat számjegyű összegekre rúgó fizetésüket.

A pénzügyminiszter-helyettes elmondta: már írt is a BBC új vezérigazgatójának, George Entwistle-nek, és követelte, hogy a BBC "nyitott és átlátható módon" fizesse alkalmazottait.

Alexander hozzátette, hogy az adóhivatal külön megvizsgálja az élvonalbeli angol labdarúgóklubok hatalmas - nem egyszer hetente százezer fontot meghaladó - fizetésű sztárfutballistáinak adóügyeit is.

A Liberális Demokraták hétvégén tartják éves kongresszusukat a dél-angliai Brightonban. A rendezvény mottója: "igazságosabb adózást a nehéz időkben".

Az adóhivatal előtt álló feladat méreteit jelzi, hogy az euróválság és a visszatérő brit recesszió ellenére vagyonrekordot döntöttek a brit gazdagok leggazdagabbjai az elmúlt egy évben.

A The Sunday Times című vezető vasárnapi brit lap minden év tavaszán összeállítja listáját - Rich List - a leggazdagabb ezer brit becsült vagyonáról.

Az április végén megjelent 2012-es összesítés szerint a brit pénzarisztokrácia felső kasztjának összvagyona egy év alatt 4,7 százalékkal 414 milliárd fontra (146 ezer milliárd forintra) emelkedett a tavalyi 395,8 milliárd fontról. Ezzel a Rich List felső ezre immár ledolgozta a 2008-2009-es globális pénzügyi krach idején elszenvedett veszteségeit, és megdöntötte a pénzügyi válság előtt, 2008-ban mért 412,8 milliárd fontos saját korábbi vagyonrekordját.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Egy kísérlet kedvéért trollokat rendelt a NATO

Egy kísérlet kedvéért trollokat rendelt a NATO

Így aknázhatjuk ki a stressz lehetőségeit

Így aknázhatjuk ki a stressz lehetőségeit

Bemutatta budai parlamenti képviselőjelöltjeit a Momentum

Bemutatta budai parlamenti képviselőjelöltjeit a Momentum