szerző:
MTI

Az országgyűlési képviselők elfogadták a jövő évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokat.

A parlament hétfőn elfogadta a 2013. évi költségvetést megalapozó törvénymódosításokat, ezekben szerepel többek közt a gyógyszertárak és az előadó művészet támogatása és az önkormányzatok kötelezettségei is.

A képviselők 249 igen szavazattal, 94 nem ellenében hagyták jóvá Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztésének kétharmados többséget igénylő részeit.

A közforgalmú gyógyszertárak a jövőben - a gyógyszerbiztonságot érintő szolgáltatásaikért - szolgáltatási díjban részesülnek. Ennek mértékét, és a folyósításának a módját a kormány állapítja meg. Ugyan ez a szabály vonatkozik a lakossági ellátást végző intézeti gyógyszertárakra is.

Hosszasan módosítja az indítvány az előadó-művészeti szervezetek támogatását. Például önkormányzati fenntartású előadó-művészeti szervezet csak  akkor kaphat a központi költségvetésből támogatást, ha az önkormányzattal legalább 3 éves fenntartói támogatást köt.

A költségvetési támogatás kétféle lehet. A művészeti támogatás a művészeti tevékenységhez közvetlenül kapcsolódó dolgokra költhető. Ilyen a színpadtechnikai eszközök, és anyagok beszerzése, a szerzői (felhasználási) jogok megszerzése, és a művészek díjazása.

A másik támogatás a létesítménygazdálkodáshoz kötődik, ebből az állandó működési helyet lehet működtetni. A kétféle támogatás egyike sem nem csoportosítható át. Az önkormányzati törvény módosítása kimondja, hogy a kötelezően ellátandó, törvényben előírt önkormányzati feladatokra támogatást ad az állam.

A köznevelési törvény pedig úgy rendelkezik, hogy a háromezer főt meghaladó lakosságú települések önkormányzatai kötelesek működtetni a tulajdonukban álló - de az állami intézményfenntartó központ által fenntartott - köznevelési intézményeket. A működtetést saját forrásból kell megoldani, és az vonatkozik az  ingatlan-, valamint az ingó vagyonra is. Ha az önkormányzatnak nincs erre pénze, akkor - külön szabályok szerint - felmentést kérhet, illetve mentesülhet a működtetési kötelezettség alól. A 3 ezer főnél kisebb települések önként vállalhatják az iskola működtetését.

A módosító törvény szabályozza azt is, hogy mi használható az önkormányzati hitel, és kötvénykibocsátás fedezetéül. Erre a törzsvagyon, valamint a költségvetési támogatás nem fordítható, kivéve, ha uniós támogatásról van szó. Az annak előfinanszírozására felvett hitel fedezetére az állami támogatás is felhasználható.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
EP-választás: lejárt a határidő, legfeljebb 11 párt állíthat listát

EP-választás: lejárt a határidő, legfeljebb 11 párt állíthat listát

Horogkereszt a belgrádi magyar nagykövetség bejáratánál

Horogkereszt a belgrádi magyar nagykövetség bejáratánál

Münchenben javítana Fucsovics

Münchenben javítana Fucsovics

Hová gurult el? Rejtélyes gyógyszerhiány Magyarországon

Hová gurult el? Rejtélyes gyógyszerhiány Magyarországon

Nincs már magyar krumpli a boltokban

Nincs már magyar krumpli a boltokban

Juncker nem beszélt arról, hogy szerda után visszalő

Juncker nem beszélt arról, hogy szerda után visszalő