szerző:
MTI

Az euróövezet az idei egész évet recesszióban tölti, és jövőre is csak alig érzékelhető gazdasági növekedés várható a valutaunióban - jósolták keddi, rontott negyedéves előrejelzésükben londoni pénzügyi elemzők, akik Magyarországra is hasonló prognózist adnak.

A City egyik legnagyobb befektetési bankcsoportja, a Barclays gazdaságkutató részlegének kedden Londonban ismertetett új, felülvizsgált negyedéves globális prognózisa szerint a világgazdaság teljesítménye az idén 3,1 százalékkal, jövőre 3,5 százalékkal növekedhet. A ház elemzőstábja az előző, júniusi negyedéves előrejelzésben még 3,5, illetve 3,9 százalékos globális GDP-növekedéssel számolt 2012-re és 2013-ra.

A Barclays elemzői 2012-re 0,5 százalékos visszaesést várnak az euróövezetben, 2013-ra szóló növekedési becslésüket pedig az eddigi 0,8 százalékról 0,3 százalékra rontották. A negatív felülvizsgálatot a cég azzal indokolta, hogy előző prognózisa óta jelentősen romlottak a globális üzleti bizalom jelzőszámai, tükrözve a világgazdaság ipari szektorában zajló folyamatos lassulást.  A magyar GDP-érték a Barclays keddi londoni prognózisa szerint az idén 1,1 százalékkal csökken, jövőre 0,3 százalékkal növekszik. Az idei egész éves magyar recesszió hosszabb ideje konszenzusos előrejelzés a City elemzői közösségében.

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) jelenleg érvényes, néhány hete közzétett előrejelzésében 2012 egészére 1,3 százalékos magyar GDP-csökkenést jósolt. Ez rontott prognózis, ugyanis eggyel korábbi, májusban összeállított átfogó térségi jelentésében az EBRD még 1,0 százalékos idei magyarországi gazdasági visszaesést valószínűsített

A közép- és kelet-európai térség átalakulásának finanszírozására 21 éve létrehozott londoni bank rontotta jövő évi magyar növekedési előrejelzését is: az EBRD szerint 2013-ban a magyar gazdaság teljesítménye 0,4 százalékkal növekedhet a májusi EBRD-előrejelzésében szereplő 0,7 százalék helyett. Az EBRD szerint a bank működési területén belül folyamatosan terjednek kelet felé az euróövezeti adósságválság átszűrődő hatásai, és emiatt várható a korábban feltételezettnél is rosszabb gazdasági teljesítmény az egész átalakuló régióban.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni részlegének felzárkózó piaci elemzői legutóbbi, múlt heti térségi előrejelzésükben  hangsúlyozták, hogy Lengyelország kivételével az egész közép-európai térség recesszióban van. A ház közgazdászai felidézték, hogy Csehország esetében az idei év eleje óta 0,5 százalékos növekedésről 1,1 százalékos visszaesésre, Magyarország esetében szintén 0,5 százalékos növekedésről 1,2 százalékos visszaesésre módosították 2012-re szóló GDP-előrejelzésüket.

A Barclays londoni elemzői kedden ismertetett globális előrejelzésükben az euróövezet jövőjéről azt jósolták, hogy az EU mindenképpen megpróbálja "legalább még az idén" az euróövezetben tartani Görögországot, mivel az uniós döntéshozók is felismerik, hogy az esetleges görög távozás súlyosan bizalomromboló fejlemény lenne, és semmissé tenné még azt a "tétova hangulati javulást" is, amelyet az eurójegybank (EKB) által bejelentett új másodpiaci szuverén kötvényvásárlási program eredményezett. 

A Barclays közgazdászai szerint azonban Görögország euróövezeti tagságának fenntartásához a hivatalos hitelezők részéről is valószínűleg szükség lenne valamilyen formájú adósságátrendezésre, tekintettel a változatlanul fenntarthatatlan - a GDP-érték 160 százalékát meghaladó - görög államadósság-rátára. Az euróövezet egyben maradásának esélyeivel kapcsolatban jegybanki és független londoni elemzők is borúlátó véleményeket fogalmaztak meg az utóbbi időszakban.

Sir Mervyn King, a Bank of England - a brit központi bank - kormányzója az egyik brit kereskedelmi televíziónak nyilatkozva a minap kijelentette: bár az euróövezeti illetékesek az utóbbi években nagyon keményen dolgoznak azon, hogy a valutaunióból ne indulhasson ki a Lehman Brothers amerikai nagybank összeomlása utánihoz hasonló globális gazdasági katasztrófa, és ezért próbálják állhatatosan az összes jelenlegi eurótagállamot a valutaunióban tartani, semmi garancia nincs azonban arra, hogy ez sikerülni is fog.

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági tanácsadócég, a Capital Economics londoni közgazdászai minapi elemzésükben úgy vélekedtek, hogy a két legnagyobb déli eurógazdaságnak, Spanyolországnak és Olaszországnak - ha helyre akarják állítani versenyképességüket, és fenntartható szerkezetű növekedést kívánnak elérni az euróövezet tagjaként - továbbra is évekig tartó belső leértékelődési folyamaton kell keresztülmenniük, amelynek része a fájdalmas bérdefláció. A ház szerint emiatt változatlanul jelentős annak az esélye, hogy hosszabb távon ez a két ország otthagyja az euróövezetet.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Képek jöttek az aszteroidáról, amelyikre "bombát" dobtak a japánok

Képek jöttek az aszteroidáról, amelyikre "bombát" dobtak a japánok

Érdekes kiállítás nyílt Szegeden az elmúlt 25 év legérdekesebb mobiljaival

Érdekes kiállítás nyílt Szegeden az elmúlt 25 év legérdekesebb mobiljaival

Jól reagál a kezelésre a hokisok szövetségi kapitánya

Jól reagál a kezelésre a hokisok szövetségi kapitánya

Százzal kevesebben haltak meg a Srí Lanka-i terrortámadásokban, mint hitték

Százzal kevesebben haltak meg a Srí Lanka-i terrortámadásokban, mint hitték

Joe Biden indul az amerikai elnökjelöltségért

Joe Biden indul az amerikai elnökjelöltségért

Magyar kutatók találtak ki valamit, amivel könnyebben felismerhető lehet a demencia

Magyar kutatók találtak ki valamit, amivel könnyebben felismerhető lehet a demencia