Tetszett a cikk?

Újabb csúcsra ért a költségvetési intézmények lejárt tartozása, ami augusztusban a Magyar Államkincstár adatai szerint már 62,6 milliárd forint volt. Ez 5,74 milliárddal magasabb a júliusi és 17 milliárddal az év eleji nyitóállománynál - írta a Napi Gazdaság szerdán.

A lap megjegyzi, hogy a kincstár hónapról hónapra csak a már lejárt tartozást közli, viszont becslések szerint a még le nem jártakkal együtt mindez elérheti a 150 milliárd forintot is.

Az adósságállomány idén ugrott meg, miután az állam átvette a csődbe ment önkormányzatok és a megyei önkormányzatok által fenntartott egészségügyi, oktatási intézményeket, azok adósságaival együtt. A cikkben megjegyzik, hogy a lejárt számlák állománya az elmúlt hónapokban is fokozatosan nőtt, ami egyértelműen a költségvetési intézmények alulfinanszírozottságára utal.

Az államkincstár 872 költségvetési szervezetet tart számon, ezek közül 487-nek volt lejárt, 85-nek minősített tartozása. Minősített tartozásnak tekinti a kincstár az 50 millió forintnál magasabb, illetve az eredeti költségvetés 3,5 százalékát meghaladó tartozást.

A lap szerint az összes adósság 65,52 százalékát teszi ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezet 41,07 milliárdos tartozása, amiből a betegellátást is végző négy egyetem adóssága 7,7 milliárd, a megyei és a fővárosi önkormányzattól átvett egészségügyi intézményeké 16,8 milliárd, a városoktól átvett kórházaké 9,2 milliárd forint.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

Az index.hu eddigi szerkesztősége lényegében megszűnt létezni, az ország elveszítette a legolvasottabb online felületét. Ez a független magyar sajtóra és a tájékozódás szabadságára mért eddigi legsúlyosabb csapások egyike. A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, hogy minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Orosz hackerek törhették fel a volt brit külkereskedelmi miniszter e-mail-fiókját

Orosz hackerek törhették fel a volt brit külkereskedelmi miniszter e-mail-fiókját

Pesti úti idősotthon: A főváros visszautasítja a kormányhivatal vádjait

Pesti úti idősotthon: A főváros visszautasítja a kormányhivatal vádjait

Hatalmas SOS-t rajzoltak a homokba, ez mentette meg három tengerész életét

Hatalmas SOS-t rajzoltak a homokba, ez mentette meg három tengerész életét