szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

"Tévedésből" a megvesztegetés tételei, autóvásárlás és méregdrága "továbbképzések" is szerepelnek egy romániai tenderfüzetben, amely egy autópálya-szakasz megvalósíthatósági tanulmányának aktualizálására vonatkozik - írta pénteken a Gandul.info román hírportál.

A portál emlékeztet arra, hogy a Comarnic és Brassó közötti 58 kilométer hosszú autópálya-szakaszt a román kormány az állam és a magánszféra együttműködése révén, úgynevezett PPP-konstrukcióban tervezi megépíteni. Kétszer már nekifutottak, először 2004-ben majd 2010-ben, de egyszer sem jártak sikerrel. Romániában nincs hagyománya a PPP-beruházásoknak, a Bukarest és Brassó közötti autópálya lenne az első komoly beruházás, amely így épülne meg.

Az állam két szakaszra osztotta az autópályát, az egyik a Comarnic és Brassó közötti rész, amelynek megvalósíthatósági tanulmányát aktualizálni kell a korábbi sikertelen tenderek miatt. A román autóutakat és autópályákat kezelő vállalat ezért most újabb tendert írt ki tanácsadó cégeknek, de a kiírásban olyan szokatlan feltételek is szerepelnek, amelyek miatt több pályázó is ódzkodik jelentkezni.

A portál szerint a megszabott feltételek között szerepel egy 25-30 ezer euró értékű autónak a megvásárlása, amelyet az állami vállalat egyik részlege használna a projekt lebonyolításának az ideje alatt. A gépkocsi karbantartási és üzemanyagköltségeit is a pályázónak kell állnia. Emellett a nyertes pályázónak belföldi vagy külföldi továbbképzéseket is fizetnie kell az országos útügyi vállalat alkalmazottai számára 30-40 ezer euró értékben.

"Tévedés volt" - így reagált a portálnak Mircea Pop vezérigazgatója arra a kérdésre, hogy a nyertes pályázóknak miért kell gépkocsit vásárolnia és szakmai  képzést biztosítania az állami vállalat számára. Pop azt ígérte, hogy gyorsan kijavítják a tévedést, és törlik a füzetből a szóban forgó feltételeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A magánállatkerteknek kínál rendkívüli támogatást a kormány

A magánállatkerteknek kínál rendkívüli támogatást a kormány

Japán válasz a BMW M3-ra: itt a 479 lóerős új Lexus IS

Japán válasz a BMW M3-ra: itt a 479 lóerős új Lexus IS

A Király utcában edzettek a Mönchengladbach focistái

A Király utcában edzettek a Mönchengladbach focistái