szerző:
hvg.hu

Pótfedezet bevonását, vagyis további ingatlan felajánlását, vagy előtörlesztést kért az AXA Bank jelzáloghiteles ügyfelei részéről. Többen a felügyelethez fordultak, mások perre mennének, egyesek pedig előtörlesztenek. Az AXA állítja, nem készül a szerződések felmondására - írja azenpenzem.hu pénzügyi portál.

A forint kedvezőtlen árfolyam-alakulása és a hazai ingatlanárak csökkenése miatt az AXA Bank egyes jelzáloghiteles ügyfeleitől további ingatlanok felajánlását követeli meg biztosítékként, vagy előtörlesztésra szólítja fel őket - írja azenpenzem.hu. Ha erről az ügyfél nem nyilatkozik 30 napon belül, akkor a bank úgy tekint rá, hogy nem hajlandó eleget tenni kötelezettségének. Az azenpenzem.hu pénzügyi portál által idézett egyik ügyfél ugyanakkor rendesen fizeti törlesztőrészleteit, ezért is áll értetlenül a kialakult helyzet előtt.

A levélen több más AXA-ügyfél is felháborodott, volt, aki a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletéhez (PSZÁF) fordult. Binder István, a szervezet szóvivője közölte, hogy a közelmúltban fogyasztóvédelmi megkeresést kaptak az AXA bank levelével kapcsolatban, jelenleg áttekintik a lehetséges további lépéseket. Az AXA a portál kérdésére azt válaszolta, hogy azért küldtek ilyen tartalmú levelet 800 jelzáloghiteles ügyfelüknek, mivel - más bankokhoz hasonlóan - szeretnének tisztán látni a jelzáloghitelek mögött lévő biztosítékok értékével és a bank előtt álló lehetőségekkel kapcsolatban. A tájékoztató levelet a bank jelzáloghitel-portfóliójának kevesebb, mint 2 százalékot képviselő ügyfelének küldte ki, zömmel olyanoknak, akiknek a legalacsonyobb a hitel fedezettségi mutatójuk.

Ha minden bank pótfedezetet kérne, akkor összeomolna a hazai ingatlanpiac
©

A megkeresésekre több ügyfél azt válaszolta, hogy képes pótfedezetet nyújtani, vagy előtörleszteni. Ez előnyös lehet a banknak, és az ügyfélnek is, mivel a pénzintézet most jelentős költségeket enged el ennek vonatkozásában. Az AXA megérti, hogy ügyfeleik többsége nem képes egyik opcióra sem, ezért nem helyezett kilátásba semmilyen szankciót a tájékoztató levélben. A bank hozzátette, hogy nem kívánja ellehetetleníteni érintett ügyfeleit, ám világossá akarja tenni számukra az őket érintő kockázatokat és kötelezettségeket.

A levélből ugyanakkor nem derül ki, hogy mi lesz a következménye a kérés elutasításának. Az ugyanakkor tény, hogy itthon általánossá vált, hogy a jelzálogfedezet értéke a fennálló tartozás alá csökkent. A többi pénzintézet ugyanakkor nem kér pótfedezetet, döntően olyan megoldásokat keresnek inkább, amelyekkel megtalálhatják a megoldást a törlesztőképesség hosszú távú fenntartására.

A 2008-2009-as pénzügyi válság idején a bankok már próbálkoztak hasonló módszerrel, ám az ügy hamar "elhalt", mivel a bankok ráébredtek - vagy ráébresztették őket -, hogy ez a lépés önmagában képes bedönteni a hitelt. Ha pedig a bankok tömegesen élnének a szerződés adta jogukkal, akkor az a mostani körülmények között az ingatlanpiac teljes összeomlásához vezetne.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Az sem gond, ha eltörjük a bordáját

Az sem gond, ha eltörjük a bordáját

A HIV-vírus segítségével gyógyítottak meg amerikai kutatók egy csúnya betegséget

A HIV-vírus segítségével gyógyítottak meg amerikai kutatók egy csúnya betegséget

Az író, aki a saját díján elnevette magát

Az író, aki a saját díján elnevette magát

Vízpárát figyeltek meg a Holdon, ez fontos lehet

Vízpárát figyeltek meg a Holdon, ez fontos lehet

Ez még tetézheti a klímaváltozást: kiszámolták a műanyagtermékek szénlábnyomát

Ez még tetézheti a klímaváltozást: kiszámolták a műanyagtermékek szénlábnyomát

Kizuhant az erkély üvegtáblája egy pécsi tízemeletesből

Kizuhant az erkély üvegtáblája egy pécsi tízemeletesből