szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Állami támogatásra várnak a balatoni önkormányzatok az egyre sürgetőbbé váló mederkotrási munkákhoz és partvédő műveik helyreállításhoz, amely teendőket az alacsony vízszint miatt most szárazföldi gépekkel is el lehet végezni - hangzott el a tóparti önkormányzatokat tömörítő Balatoni Szövetség elnökségi ülésén Tihanyban pénteken.

Az elnökség arra kérte Bóka István fideszes országgyűlési képviselőt, a Balaton Fejlesztési Tanács elnökét, hogy járjon el a munkálatokhoz szükséges állami források megszerzése érdekében. Gál Lajos (független) Gyenesdiás polgármestere kezdeményezte, hogy az agrárvállalkozókat ösztönözzék a balatoni iszap mezőgazdasági hasznosítására, így segítsenek a kikotort iszap elhelyezésében.   

Értékelték az ülésen a szúnyogirtást is, ami a szövetség titkára, Lázár János szerint az idei szezonban kiugróan hatékony volt, köszönhetően a jól időzített biológiai gyérítésnek és a kedvező időjárásnak. A tervezettnél egy kémiai irtással kevesebbre volt szükség, így maradt némi pénz a következő szezon első bevetésére. A jövőre ismét 3 biológiai és 5 kémiai gyérítést terveznek, amelynek 80 millió forintos költségét továbbra is felerészt az önkormányzatok, felerészt az állam állja.

Szóba került az is, hogy a kempingekben és vendéglátásban egyre nagyobb problémát okoz az úgynevezett árvaszúnyogok tömege, amelynek visszaszorítására egyelőre csak javaslatok fogalmazódtak meg. Az egyik ilyen szerint a vízfelületen fénycsapdákat kellene felállítani, és azzal elcsalogatni az egyébként hasznos, haléteknek minősülő, és az iszap tisztításában is résztvevő rovarokat a turisztikailag frekventált helyekről.

Lombár Gábor (független) Balatonfenyves polgármestere arról számolt be, hogy hiába született miniszteri rendelet a csónakok és kishajók szabályos kikötéséről, elhelyezéséről, ha annak betartatása nem kivitelezhető elegendő kikötő hiányában. Ezért az önkormányzat a helyi vitorlásegyesülettel kezdeményezte a vízirendészetnél és az illetékes tárcánál a jogszabály "ésszerűsítését". 

Beszélt arról is, hogy a várhatóan tartóssá váló alacsony vízszint miatt a következő szezonra fel kell készülni a zöldalga gépesített eltávolítására, az anyagi terhek vállalásába a turizmusból élő helyi vállalkozásokat is be kell vonni. Hozzátette, a több polgármester által is szorgalmazott balatoni vízszintemelése ellen sincs kifogása, ha a legalacsonyabban fekvő három település - köztük Balatonfenyves - víz alá kerülő településrészeinek problémáira találnak megoldást. 

Witzman Mihály, a Somogy Megyei Közgyűlés alelnöke (Fidesz-KDNP) szerint meg kell vizsgálni a Balaton vízgyűjtőjén lévő M7-es autópálya átereszeit, mert rendbetételeikkel valószínűleg sokkal több vizet tudnának átereszteni a tó felé.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A vakcinaviták a Brexit híveit erősítik az Egyesült Királyságban

A vakcinaviták a Brexit híveit erősítik az Egyesült Királyságban

Kutatás: A pedagógusok 87 százaléka nem akar jövő héttől személyesen tanítani

Kutatás: A pedagógusok 87 százaléka nem akar jövő héttől személyesen tanítani

Diósjenőn még rágcsálóügyi főmunkatárs is dolgozik: a Márton nevű mentett macska

Diósjenőn még rágcsálóügyi főmunkatárs is dolgozik: a Márton nevű mentett macska