szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

A Corvinus Egyetem Kisvállalkozási Intézetének vezetője hangsúlyozta, az IMF-től ma lényegesen kedvezőbb feltételek mellett lehet hitelt kapni, mint a pénzpiacokról.

Magyarországnak meg kell állapodnia a Valutaalappal - mondta Chikán Attila, a Corvinus Egyetem Kisvállalkozási Intézetének vezetője a Kossuth Rádió G7 című műsorában. Szerinte a gazdaság működésének vannak puha és kemény vonatkozásai, de mindkét szempontból fontos, hogy a megállapodás létrejöjjön. Puha szempontnak nevezte, hogy a világ már régen várja, hogy ezt a konszolidációs lépést a magyar politikai vezetés megtegye, mert biztosítékot szeretnének látni amögött, hogy a gazdaság teljesítménye finanszírozható legyen.

A kemény feltétel pedig az. hogy az IMF-től ma lényegesen kedvezőbb feltételek mellett lehet hitelt kapni, mint a pénzpiacokról - tette hozzá. Ennek következménye pedig nagyon erősen megjelenik a gazdaság eredményességében. A szakértők szerint nagyjából négy százalék különbség van az IMF és a pénzpiacon elérhető hitelkamat között, amely "óriási különbség". Az IMF hitel kamata két-három százalék, a pénzpiacé pedig hat-hét százalék körüli - tette hozzá Chikán Attila.

Az egri Közgazdász-vándorgyűlésen hangzott el Andor László Európai Unió 2.0 című előadása, amelyben egy szociális unió megteremtésének szükségességéről beszélt. Chikán Attila az uniós biztos mondandójára reagálva elmondta; a szociális unió gondolata a tudományos világban nem új, de az Európai Unió is átalakította a versenyképességi piramisát néhány éve úgy, hogy az össztársadalmi jólét emelése legyen a csúcsán, tehát a jólétnek mint szociális tényezőnek a gondolata már polgárjogot nyert az unióban.

Szerinte azáltal, hogy egy uniós biztos beszél róla, mindez új szintre került: a tudományos szférából és a közéleti beszélgetésekből átkerült a politikai intézményrendszer szférájába. Chikán Attila hangsúlyozta, a szociális unió, a szolidaritás nem zárja ki a versenyt, de a verseny mellé a feltételek szigorításával olyan tényezőket is beemel, amelyek eddig nem szerepeltek benne.

Chikán Attila egyetért Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnökének a Közgazdász-vándorgyűlésen megfogalmazott gondolatával, hogy a GDP mindenhatósága, és az anyagi javak folytonos újratermelése nem mehet tovább. Az üzleti világban már elterjedt a vállalati felelősségvállalás gondolata, de ez a kormányzatok szintjét még nem érte el. A közgazdász szerint ezt a fajta felelősségvállalást kellene makroszinten is megfogalmazni.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk

Gyors otthoni net mindenkinek: olcsó wifi 6 routereket teszteltünk

Mától letölthető a kormány ingyenes otthoni szoftvercsomagja, de ne örüljön előre

Mától letölthető a kormány ingyenes otthoni szoftvercsomagja, de ne örüljön előre

Alig alakult meg koalíció, máris veszekednek egymással a román kormánypártok

Alig alakult meg koalíció, máris veszekednek egymással a román kormánypártok