szerző:
MTI

Egyszerre kétfokozatú leminősítéssel a befektetési kategória alsó szélére rontotta Spanyolország hosszú távú államadós-besorolását a Standard & Poor's, a spanyol gazdaság egyre súlyosabb állapotára hivatkozva. A nemzetközi hitelminősítő előrejelzése szerint Spanyolország az idei és a jövő évet egyaránt recesszióban tölti.

A Standard & Poor's az európai és amerikai piaci zárások után, csütörtökre virradó éjjel Londonban bejelentette, hogy az eddigi "BBB plusz"-ról a "BBB" fokozat kihagyásával "BBB mínusz"-ra minősítette vissza a hosszú lejáratú szuverén spanyol adósságállomány kockázati osztályzatát, és a rontott besoroláson is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

Ha az S&P innen tovább rontaná a spanyol osztályzatot, azzal Spanyolország államadós-besorolása a befektetésre már nem ajánlott "BB" sávba kerülne át. Ebben az esetben Spanyolország lenne a legnagyobb olyan euróövezeti gazdaság, amelynek valamelyik nagy nemzetközi hitelminősítőnél nincs befektetői szintű besorolása.

Egy másik nemzetközi hitelminősítő, a Moody's Investors Service már a nyár elején agresszív mértékben, egyszerre három fokozattal ugyancsak a befektetési ajánlású adósosztályzati sáv alsó szélére, az addigi elsőrendű "A3"-ról a köztes "Baa1" és "Baa2" szintek kihagyásával "Baa3"-ra - vagyis a Standard & Poor's által most megállapított "BBB mínusz" osztályzatnak megfelelő szintre - minősítette vissza Spanyolország kormánykötvény-kötelezettségeinek besorolását, és az új spanyol osztályzatot további leminősítés valószínűségére utaló felülvizsgálat alá vette.

A Standard & Poor's a mostani leminősítés indoklásában a lépéshez vezető okok között kiemelte a spanyol gazdaság "súlyos és mélyülő" recesszióját, amely a ház szerint egyre kiterjedtebb társadalmi elégedetlenséget okozhat, és tovább élezheti a feszültséget a központi kormány és a regionális kormányzatok között.

Az S&P közölte: saját előrejelzése szerint a spanyol hazai össztermék (GDP) az idén reálértéken 1,8 százalékkal, jövőre további 1,4 százalékkal visszaesik, vagyis Spanyolország várhatóan az idei és a jövő év egészét is mély recesszióban tölti.

A cég ezzel kapcsolatban annak a véleményének adott hangot, hogy a spanyol kormány 2013-ra szóló költségvetése "eltúlzott mértékben derűlátó" reálgazdasági teljesítmény-előrejelzésekre épül, a költségvetésben ugyanis 0,5 százalékos jövő évi GDP-visszaesés szerepel.

A Standard & Poor's szerint az idei és a jövő évi államháztartási hiánycélok eléréséhez további költségvetési konszolidációs lépésekre lenne szükség, ezek azonban még tovább mélyíthetik a recessziót.

A hitelminősítő szerint a spanyol gazdaság teljesítménye szempontjából a hitelköltségeknél is nagyobb probléma a hitelellátás szűkössége. Az S&P kimutatta, hogy a pénzügyi szektoron kívüli hazai vállalkozásoknak folyósított hitelek értéke 2008 vége és 2012 augusztusa között 161 milliárd euróval csökkent; ez az éves spanyol GDP-értéknek hozzávetőleg a 15 százaléka.

Jóllehet ebben ugyanúgy része lehet a hitelkereslet gyengeségének, mint a szűkös kínálatnak, a jelenség azonban mindenképpen gyengíti a reálgazdasági teljesítményt. Ráadásul nincs is jele a folyamat visszafordulásának, mivel a bankok egyre szűkítik kinnlevőség-portfólióikat, hogy megfelelhessenek a szigorú tőkekövetelményeknek - áll a Standard & Poor's elemzésében.

A hitelminősítő szerint gyengül a spanyol intézményrendszer kapacitása a jelenlegi gazdasági és pénzügyi válság támasztotta súlyos kihívások kezelésére, és az S&P besorolásai kritériumai alapján ez indokolta a spanyol államadós-osztályzat egyszerre kétfokozatú rontását.

Más nagy londoni elemzőházak véleménye szerint arra sincs garancia, hogy Spanyolország hosszú távon egyáltalán az euróövezet tagja marad.

Az egyik legnagyobb citybeli pénzügyi-gazdasági tanácsadócég, a Capital Economics londoni közgazdászai minap összeállított elemzésükben úgy vélekedtek, hogy a két legnagyobb déli eurógazdaságnak, Spanyolországnak és Olaszországnak - ha helyre akarják állítani versenyképességüket és fenntartható szerkezetű növekedést kívánnak elérni az euróövezet tagjaként - még évekig tartó belső leértékelődési folyamaton kell keresztülmenniük, amelynek része a fájdalmas bérdefláció. A ház szerint emiatt változatlanul jelentős annak az esélye, hogy hosszabb távon ez a két ország otthagyja az eurót.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények!

Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
A kormány 79 millióból tervezi megvizsgálni, miért süllyed egy szabadkai székesegyház

A kormány 79 millióból tervezi megvizsgálni, miért süllyed egy szabadkai székesegyház

Hatan meghaltak egy lövöldözésben a New Yorkhoz közeli Jersey Cityben

Hatan meghaltak egy lövöldözésben a New Yorkhoz közeli Jersey Cityben

Adventi mesenaptár – december 12.

Adventi mesenaptár – december 12.

Nagyon bejött a Hell Energynek az indiai terjeszkedés

Nagyon bejött a Hell Energynek az indiai terjeszkedés

GDPR: 87 millió forint bírságot szabtak ki az idén

GDPR: 87 millió forint bírságot szabtak ki az idén

Nyolcvan éve nem volt olyan állat Magyarországon, mint ami most került Miskolcra

Nyolcvan éve nem volt olyan állat Magyarországon, mint ami most került Miskolcra