szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Alvin Roth és Lloyd Shapley közgazdászoknak ítélte oda hétfőn a 2012. évi közgazdasági Nobel-emlékdíjat a svéd jegybank.

A Sveriges Riksbank a piactervezés gyakorlatának elemzéséért és a stabil piaci allokáció területén végzett kutatásért ítélte a professzoroknak a legrangosabb közgazdasági díjat.

Alvin Roth a Harvard Egyetem professzora, Lloyd Shapley a Los Angeles-i Kaliforniai Egyetemen tanít. A kitüntető cím mellé összesen 8 millió svéd korona (923 ezer euró) pénzjutalom jár a két díjazottnak.

A közgazdasági Nobel-díjat 1968-ban, fennállásának 300. évfordulója alkalmából alapította a svéd központi bank, elnevezése hivatalosan: a Svéd Királyi Bank Alfred Nobel Közgazdaságtudományi Emlékdíja. A díjat most 44. alkalommal ítélték oda.

A kitüntettek száma 72, közülük 22-en kapták egyedül, 17 alkalommal ketten, 5 alkalommal hárman megosztva. Az eddigi legfiatalabb díjazott az amerikai Kenneth J. Arrow, akinek 51, a legidősebb az amerikai Leonid Hurwitz, akinek 90 évesen ítélték oda a kitüntetést - Hurwitz az összes Nobel-díjas között is korrekorder.

A közgazdasági Nobel-díjasok átlagéletkora 1969 és 2011 között 67 év volt, a legtöbb kitüntetett 60 és 64 éves kora között kapta meg ezt a díjat. Az eddigi egyetlen női közgazdasági Nobel-díjas az amerikai Elinor Ostrom, aki 2009-ben vehette át a kitüntetést megosztva. Posztumusz senki nem kapott közgazdasági Nobel-díjat.

Magyar születésű tudósok közül 1994-ben az amerikai John C. Harsanyi (Harsányi János) (1920-2000) részesült megosztott közgazdasági Nobel-díjban a játékelmélet terén kidolgozott elemzésekért.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Elhunyt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja

Elhunyt Erdei Árpád, az Alkotmánybíróság volt tagja

Élesebbé vált a verseny a gimnáziumi helyekért

Élesebbé vált a verseny a gimnáziumi helyekért

Eladó a világ leggyorsabb szedánja, egy mára 12 éves Mercedes, ami 370 km/h-val megy

Eladó a világ leggyorsabb szedánja, egy mára 12 éves Mercedes, ami 370 km/h-val megy