szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Már hazánkban is tesztelnek olyan intelligens mérőket, amelyekkel ki lehetne küszöböli az áramlopást, de akár a tudatos energiafelhasználásban is forradalmi szerepet játszhatnának.

Az új mérők kommunikációs egységeket is tartalmaznak, így mind a szolgáltató, mind a fogyasztó figyelemmel követheti az energiafelhasználást – írja az EnergiaInfó. "A rendszerben azonnal látszik, ha a hálózaton valamilyen rendellenesség történik, így a mainál sokkal jobb esélyeket kínál a lopások felderítésére" – nyilatkozta Füzi Ákos, az IP Systems ügyvezetője, a Budapesten tartott Smart Grid & Smart Metering konferencián.

Az új mérők felszereléséből a fogyasztók is profitálhatnának. "Ki lehetne alakítani a fogyasztási szokásainkhoz illeszkedő tarifacsomagokat, így a csúcsidőn kívül kevesebbet fizethetnénk a gázért, hasonlóan egy mobil-előfizetéshez" – vázolta szakember. A konferencián elhangzott, hogy az intelligens mérés akár az energiatámogatást is átalakíthatja. A rászorulók például előre feltöltött "energiakártyák" formájában kaphatnák az állami támogatást.

Ehhez azonban az is kell, hogy a fogyasztók is megismerjék a tudatos energiahasználattal elérhető eredményeket. Az IBM egy korábbi nemzetközi kutatása szerint az okos mérésről pozitívan vélekedő fogyasztóknak csak a fele gondolja úgy, hogy a technológia környezetvédelmi szempontból is hasznos lesz, ennél alig többen várják tőle energiaköltségeik csökkenését.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!