szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Több mint egytucatnyi cég kéri a kormánytól az energiahatékonysági programok felgyorsítását, illetve a korábbiaktól komolyabban vételét - ez derült abból a 12 pontból, melyet a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft. (MEHI) által koordinált kezdeményezésről adtak ki.

A Honeywell, az FHB Bank, a Knauf Insulation, a Rehau, a Rockwool, a VELUX, a Weishaupt, a XELLA, a Austrotherm és a Danfoss is aláírták azt a kezdeményezést, ami többek közt évi 30 milliárd forintos energiahatékonysági projektfinanszírozást kér 2013-tól a kormánytól. Elvárásuk, hogy a kormányzat vegye komolyabban az energiahatékonysági beruházások eddig lényegében csak hangoztatott ügyét, és ennek érdekében segítsen elő egy sor fontos intézkedés megszületését.

A MEHI koordinálta kezdeményezés célja, hogy konkrét és rövidtávon megvalósítható javaslatokat tegyen le a kormány asztalára; a javasolt intézkedések az aláírók szerint megteremtené az energiahatékonysági beruházások fellendülésének pénzügyi és szakmai hátterét.

©

A „12 javaslat az hazai gazdasági növekedés beindítására az energiahatékonysági beruházások ösztönzésével”  c. javaslat-csomagban pontba sűrítetve javaslatokat foglamaztak meg, három területre fókuszáltan. A beruházások finanszírozására, az épületenergetikai beruházásokra vonatkozó jogszabályokra és a zöld közbeszerzésre vonatkozó ajánlásokat előzetesen felmérésekkel, részletes szakmai elemzésekkel és vállalati egyeztetésekkel támogatták meg az aláírók.

A kormány képviselői által a napokban át is vett, a hazai energiahatékonysági beruházások felpörgetésére vonatkozó 12 pont legfontosabb elemei:

- a szén-dioxid kvóták árveréséből származó évi 30 milliárd forintból támogassák a lakossági felújításokat;
- a vissza nem térítendő támogatások mellé biztosítsanak kedvezményes hiteleket;- erősítsék meg az energiahatékonysági tanúsítványok rendszerét;
- emeljék az energiahatékonysági beruházások követelmény-szintjét;- a közbeszerzésekben adjanak előnyt az energiahatékony termékeknek.

"Ezekkel a javaslatokkal már jövőre is több tízezer embernek lehetne munkát adni, miközben legalább ennyi háztartás rezsiköltségei is csökkenthetők. A beruházások állami támogatása megoldható, hiszen a 2013-tól érkező karbonforintok felét kötelező ilyen célokra költeni. A kormány stratégiai prioritása az energiahatékonyság, a javaslatok aláírói azért fogtak össze, hogy ez a mindennapokban is mielőbb megvalósuljon” - mondta a javaslatcsomagról Bart István, a MEHI igazgatója.

A 12 ponthoz csatlakozott az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara (AmCham) is. Az aláírók úgy látják: közös érdek, hogy Magyaroroszág minél többet fektessen az energiahatékonyságba, mert ezzel a környezet védelme melett az ország energiafüggősége is csökkenthető, miközben ösztönzi a gazdasági aktivitást és több tízezernyi munkahelyet is létrehozhat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!