szerző:
hvg.hu

Több mint egytucatnyi cég kéri a kormánytól az energiahatékonysági programok felgyorsítását, illetve a korábbiaktól komolyabban vételét - ez derült abból a 12 pontból, melyet a Magyar Energiahatékonysági Intézet Kft. (MEHI) által koordinált kezdeményezésről adtak ki.

A Honeywell, az FHB Bank, a Knauf Insulation, a Rehau, a Rockwool, a VELUX, a Weishaupt, a XELLA, a Austrotherm és a Danfoss is aláírták azt a kezdeményezést, ami többek közt évi 30 milliárd forintos energiahatékonysági projektfinanszírozást kér 2013-tól a kormánytól. Elvárásuk, hogy a kormányzat vegye komolyabban az energiahatékonysági beruházások eddig lényegében csak hangoztatott ügyét, és ennek érdekében segítsen elő egy sor fontos intézkedés megszületését.

A MEHI koordinálta kezdeményezés célja, hogy konkrét és rövidtávon megvalósítható javaslatokat tegyen le a kormány asztalára; a javasolt intézkedések az aláírók szerint megteremtené az energiahatékonysági beruházások fellendülésének pénzügyi és szakmai hátterét.

©

A „12 javaslat az hazai gazdasági növekedés beindítására az energiahatékonysági beruházások ösztönzésével”  c. javaslat-csomagban pontba sűrítetve javaslatokat foglamaztak meg, három területre fókuszáltan. A beruházások finanszírozására, az épületenergetikai beruházásokra vonatkozó jogszabályokra és a zöld közbeszerzésre vonatkozó ajánlásokat előzetesen felmérésekkel, részletes szakmai elemzésekkel és vállalati egyeztetésekkel támogatták meg az aláírók.

A kormány képviselői által a napokban át is vett, a hazai energiahatékonysági beruházások felpörgetésére vonatkozó 12 pont legfontosabb elemei:

- a szén-dioxid kvóták árveréséből származó évi 30 milliárd forintból támogassák a lakossági felújításokat;
- a vissza nem térítendő támogatások mellé biztosítsanak kedvezményes hiteleket;- erősítsék meg az energiahatékonysági tanúsítványok rendszerét;
- emeljék az energiahatékonysági beruházások követelmény-szintjét;- a közbeszerzésekben adjanak előnyt az energiahatékony termékeknek.

"Ezekkel a javaslatokkal már jövőre is több tízezer embernek lehetne munkát adni, miközben legalább ennyi háztartás rezsiköltségei is csökkenthetők. A beruházások állami támogatása megoldható, hiszen a 2013-tól érkező karbonforintok felét kötelező ilyen célokra költeni. A kormány stratégiai prioritása az energiahatékonyság, a javaslatok aláírói azért fogtak össze, hogy ez a mindennapokban is mielőbb megvalósuljon” - mondta a javaslatcsomagról Bart István, a MEHI igazgatója.

A 12 ponthoz csatlakozott az Amerikai-Magyar Kereskedelmi Kamara (AmCham) is. Az aláírók úgy látják: közös érdek, hogy Magyaroroszág minél többet fektessen az energiahatékonyságba, mert ezzel a környezet védelme melett az ország energiafüggősége is csökkenthető, miközben ösztönzi a gazdasági aktivitást és több tízezernyi munkahelyet is létrehozhat.

Állj mellénk!

Tegyünk közösen azért, hogy a propaganda mellett továbbra is megjelenjenek a tények! Ha neked is fontos a minőségi újságírás, kérjük, hogy támogasd a munkánkat.
Flashmobot tartott a HVG, miután a Mahir eltüntette a plakátjait

Flashmobot tartott a HVG, miután a Mahir eltüntette a plakátjait

Ideiglenes fatemplomot állítanak a leégett Notre-Dame elé

Ideiglenes fatemplomot állítanak a leégett Notre-Dame elé

Hatalmasat zuhant Magyarország a sajtószabadság-ranglistán

Hatalmasat zuhant Magyarország a sajtószabadság-ranglistán

Ismét rakétát tesztelt Kim Dzsong Un

Ismét rakétát tesztelt Kim Dzsong Un

Agyonlőtték a Trainspotting 2. színészét

Agyonlőtték a Trainspotting 2. színészét

Zavart férfi sétált be két benzineskannával a New York-i Szent Patrik-katedrálisba

Zavart férfi sétált be két benzineskannával a New York-i Szent Patrik-katedrálisba