szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Továbbhárított tranzakciós illeték, újabb feltöltési kötelezettség 2012-től, változás a járulékfizetésben jövőre – többek között ezekkel a témákkal foglalkozik az Adózóna a héten.

A Parlament költségvetési bizottsága november 8-án módosító indítványokat nyújtott be a 2013-as adóváltozásokat tartalmazó törvényjavaslathoz, amelyekről már november 12-én szavazott is a parlament. Ezek a Matolcsy György által októberben bejelentett két csomagot tartalmazzák, ám ahhoz képest is jelentős módosításokat tartalmaznak. A legújabb korrekciók egyik leginkább érintett területe a pénzügyi szolgáltatások, illetve pénzügyi szervezetek. Jövőre a pénzváltás és a hiteltörlesztés után is meg kellene fizetni a pénzügyi tranzakciós illetéket, valamint 2014-től pedig az illeték hatálya kiterjed az értékpapírügyletekre. Az Adózóna cikke sorra veszi, hogy mindennek milyen hatása van a pénzügyi szolgáltatókra, s a fogyasztókra, akikre továbbhárítják ezt a költséget.

Mi van a töredéknapokkal?

A társadalombiztosítással összefüggő terhek megállapítása során gyakran találkozhatunk azzal a helyzettel, amikor az adott kötelezettséget nem teljes hónapra, hanem töredék időszakra (napokra) kell számolnunk. Sokszor fejtörést okoz, hogyan kell ilyenkor kalkulálni. A vonatkozó szabályok szerint az egyéni és társas vállalkozónak például havonta legalább a minimálbér 112,5 százaléka után kell megfizetnie a 27 százalékos szociális hozzájárulási adót, a minimálbér után a 10 százalékos nyugdíjjárulékot, illetve a minimálbér 150 százaléka után a 8,5 százalékos egészségbiztosítási és munkaerő-piaci járulékot. Amennyiben a fizetési kötelezettség nem teljes hónapban áll fenn (mert például a jogviszony vagy a mentességi ok hónap közben kezdődött), akkor a kötelezettség megállapításánál egy naptári napra a járulékalap harmincad részét kell figyelembe venni. Az Adózóna tb-szakértője konkrét példákon keresztül mutatja be, mi a teendő a töredék időszakokkal.

Innovációs járulék és adófeltöltés: ne feledjék karácsony előtt!

Az innovációs járulékkal kapcsolatban is feltöltési kötelezettsége van 2012-től a cégeknek. Új szabályokat már a 2012-re is alkalmazni kell, azaz az innovációs járulék alanyai 2012. december 20-áig – hasonlóan a társasági adónál, valamint a helyi iparűzési adónál eddig is alkalmazottakhoz – kötelesek az éves adókötelezettség legalább 90 százalékának az adófolyószámlára történő feltöltésére. Ellenkező esetben a mulasztási bírság összege az éves adókötelezettség és a befizetni elmulasztott adó-előleg különbözetének 20 százalékáig terjedhet - írja a tudnivalókat összefoglaló cikk.

Jön!

Az Adózóna júniusi cikkében hívtuk fel a figyelmet a társadalombiztosítási járulékfizetésről, illetve a szociális hozzájárulás fizetésről szóló törvényi szabályok ellentmondásaira. Ha áttanulmányozzuk az Országgyűléshez benyújtott, 2013. évi adómódosító törvénycsomagot, azt tapasztaljuk, hogy a jogalkotó felfigyelt a felvetett problémára, s a jövő évtől várhatóan megszűnik az ellentmondásos szabály. Így 2013. január 1-jétől nem lesz különbség a járulékfizetési mentesség szabályaiban aszerint, hogy valaki egyéni vállalkozóként vagy társas vállalkozóként úgy folytatja vállalkozói tevékenységét, hogy emellett nappali tagozaton tanul, illetve legalább heti 36 órás munkaviszonyban áll. A témáról többet az Adózóna szerdai cikkében olvashat.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Ha a kormány nem titkolná az oltásokra érkezett panaszokat, kevésbé tartanánk a keletiektől

Ha a kormány nem titkolná az oltásokra érkezett panaszokat, kevésbé tartanánk a keletiektől

Tiborcz István cégének is jutott az állami olcsó hitelből

Tiborcz István cégének is jutott az állami olcsó hitelből

Pénteken lezárják a Lánchíd pesti gyalogos-aluljáróját

Pénteken lezárják a Lánchíd pesti gyalogos-aluljáróját