szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A pénztárgépek adóhatósághoz való bekötésétől 95 milliárd forintos bevételt vár az állam. A módosító javaslatból kiderül, hogy 2013. április elsejére várható a bevezetés időpontja, a technikai megvalósításról és az intézkedés eredményéről szakértőket kérdezett a Portfolio.hu.

Az biztos, hogy az online adatszolgáltatásra csak a gépi úton nyugtát adó kereskedők lesznek kötelezhetőek, de a folyamat részletes szabályairól még nem nyilatkozott sem az adóhatóság, sem az állam. Szakértők ugyanakkor úgy vélik, hogy működhet az elképzelés, a kérdés, hogy hogyan.

A legvalószínűbb az elektronikus naplók pénztárgépbe integrálása. Ez azt jelenti, hogy a nyugtára nyomtatott adatok digitálisan rögzülnek a pénztárgépek naplójában, és ezek az adatok állnak majd az adóhatóság rendelkezésére. A modul az elektronikus naplót 24 óránként digitális aláírással látja el, és lezárja az állományt, és elküldi a központi adatfeldolgozó címére. Ez az adatátvitel valószínűleg vezeték nélküli hálózaton valósulhat meg, ami olcsóbb mind beruházás, mind üzemeltetés szempontjából, mint vezetékes társa. Az elavult pénztárgépeket le kell majd cserélni a rendszer kiépítéséhez, ez 40-50 ezer forintos terhet jelent majd a vállalkozásoknak.

Az eltitkolt bevételek csökkenését hozhatja az új rendszer, de azok a tételek, amelyeket nem ütnek be a pénztárgépbe, továbbra sem kerülnek majd az adóellenőrök látókörébe, hiszen nem válnak digitálissá. Más eddigi csalási módokat viszont kizár majd a pénztárgépek NAV-hoz való bekötése. A rendszer másik pozitívuma, hogy a folyamatos adatrögzítésnek köszönhetően, nagyobb biztonsággal lehet majd megbecsülni a jövőre vonatkozó adóbevételek mértékét, így pontosabbá válnak a makrogazdasági előrejelzések.

Vámos György az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára jó döntésnek tartja a rendszer bevezetését, de felhívja a figyelmet a kivitelezés költségeire, és azokra a kisvállalkozásokra, akiknek a pénztárgépek lecserélése nagy terhet jelenthet. Szerinte ezek a vállalkozások állami támogatásban részesülhetnének.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A kormány mostantól akármennyit félretehet a járvány elleni védekezésre

A kormány mostantól akármennyit félretehet a járvány elleni védekezésre

Őrizetbe vették a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait

Őrizetbe vették a ferencvárosi késelés gyanúsítottjait

Világháborús bomba miatt zárják le a Kerepesi utat

Világháborús bomba miatt zárják le a Kerepesi utat