szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nem kért és nem is kapott kenőpénzt a Moltól - állítja Ivo Sanader horvát exkormányfő, akit azzal vádolnak, hogy pénzt fogadott el a Moltól és a Hypobantól. A politikus az Origónak azt mondta: nincs jóban Hernádi Zsolt Mol-vezérrel

Nem kapott pénzt a Moltól - ismételte meg keddi állítását a volt horvát miniszterelnök, akinek a pere a végéhez közeledik első fokon. A perben egyesítettek két ügyet: a vád szerint a magyar Moltól és az osztrák Hypobanktól is kenőpénzt fogadott el. Sanader mindkét vádpontot tagadja. A politikust a korrupció mellett háborús nyerészkedéssel is vádolják. Rekordösszegű, 1,65 millió eurós óvadékért helyezték szabadlábra tavaly decemberben. Ivo Sanader az Origónak nyilatkozott.

Arról is beszélt, hogy Hernádi Zsolttal, a Mol vezérigazgatójával nem találkozott gyakrabban, mint a Horvátországban működő bármely nemzetközi nagyvállalat vezetőjével. Korrekt partnerként ismerte meg, akivel azóta nem tartják a kapcsolatot, és nincsenek közelebbi barátságban.

Az ügyészség bizonyítékként terjesztett be egy videót, amelyen egy étterem biztonsági kamerájának felvételén Hernádi és Sanader együtt látható. A volt kormányfő azt állította: nem kenőpénzről egyeztettek.

A Mol is tagadta, hogy ciprusi bejegyzésű cégek közbeiktatásával ötmillió eurót utal volna Sanader számára.

Gyurcsánnyal is kapcsolatban volt

A Mol kezdetben az INA horvát állami olajvállalat részvényeinek 25 százalékát plusz egy részvényt birtokolt. A szerződésben volt egy ötéves időszak, amikor a Mol nem rendelkezhetett a birtokában lévő részvényekkel. Az átmeneti időszak letelte után a Mol növelni akarta a részesedését, amiről a két ország kormánya is egyeztetett.

"Gyurcsány Ferenccel is beszéltünk a részvénycseréről, de amikor kiderült, hogy egy Mol-részvényért - a tőzsdei árfolyamok alapján - három INA-részvényt kellene átadnunk, elálltunk az ötlettől" - mondta Ivo Sanader.

Az interjú további részletei az Origón olvashatók.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Sorra dőlnek meg a kormány jogi érvei európai szinten

Sorra dőlnek meg a kormány jogi érvei európai szinten

Bahrein is engedélyezte a BioNTech/Pfizer oltóanyagát, de kérdés, hogyan fogják tárolni

Bahrein is engedélyezte a BioNTech/Pfizer oltóanyagát, de kérdés, hogyan fogják tárolni

Ónos esőre figyelmeztetnek az ország nagy részén

Ónos esőre figyelmeztetnek az ország nagy részén