szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Simon Lack, a JP Morgan egykori dolgozójának a hedge fundokat leleplező könyve kapcsán ír Matolcsy György a "pénzvilág kalózainak" Magyarország elleni működéséről a Heti Válaszban.

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban kifejti, a hedge fundokról kiderült, ellopták a befektetők pénzét, mert hiába nyertek nagyot a hedge fund menedzserek (mint Soros György) 2009-ben, a befektetők nem nyerték vissza 2008-ban elvesztett pénzüket, a pénz ugyanis a bankárokhoz és a menedzserekhez vándorolt.

Matolcsy megjegyzi, Magyarországot is célba vették a pénzvilág kalózai, a befektetési társaságok, de nem mint befektetőket, hanem mint áldozatokat. "A befektetők hazánkat kincses hajónak nézik" - írja a miniszter, aki szerint a befektetőknek érdeke, hogy mozogjon a forint, ezért mindent megtesznek érte, valamint magasan akarják tartani a magyar állampapírok hozamát, amit rossz hírekkel érnek el.

"A forint elleni, az államkötvény-piaci, sőt a Magyarország elleni támadások mögött jelentős részben ezek a kalózok állnak" - véli Matolcsy, aki szerint az egyik "kalóztrükk" az, hogy keverik a jó és a rossz híreket az országról, hogy mozogjon a forint, a másik pedig az, hogy állandó bizonytalanságot hirdetnek a magyar gazdaság teljesítménye körül, így magasak maradnak az állampapírhozamok.

A miniszter szerint ezt az alapkamattal, az államadóssággal, a túlzottdeficit-eljárással, a kohéziós alapok megvonásával, leminősítésekkel érik el, fenyegetőzéssel, valamint Brüsszelből és a médiából érkező támadásokkal.

"A kalózok számára veszélyes lenne egy IMF-megállapodás, mert pénzügyi védőhálót adna az országnak: nem lehetne már fenntartani az állandó bizonytalanságot" - írja a miniszter, aki szerint a magyar növekedés beindulása is a "kalózok" érdekei ellen lenne, mert az azt bizonyítaná, hogy működik a magyar modell. Matolcsy szerint ezért a "londoni elemzők" állandó nyomás alatt tartják a magyar híreket és a pénzpiacot.

"A kalózkodást azonban a törvény bünteti!" - írja a nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Fidesz: Szájer az egyedüli helyes döntést hozta meg

Fidesz: Szájer az egyedüli helyes döntést hozta meg

Toroczkai László 30 napos elzárást kapott

Toroczkai László 30 napos elzárást kapott

Nyár elejére végigoltanák a francia lakosságot Macron szerint

Nyár elejére végigoltanák a francia lakosságot Macron szerint