szerző:
MTI

Több együttműködési megállapodást kötöttek a Magyar-Brazil Gazdasági Együttműködési Vegyes Bizottság (GVB) első ülése alkalmából Brazíliavárosban - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) hétfőn.

Az NGM tájékoztatása szerint a november 12-én megtartott vegyes bizottsági ülés napirenden szerepelt a kereskedelem-fejlesztés, a befektetés-ösztönzés, az oktatás, az innováció, illetve a mezőgazdaság területén folytatott együttműködés. 

A nemzetgazdasági tárca tájékoztatása szerint a Vidékfejlesztési Minisztérium és a brazil Mezőgazdasági, Állattenyésztési és Élelmezésügyi Minisztérium egy közös, a mezőgazdasági és élelmiszeripar területén megvalósuló együttműködésről szóló szándéknyilatkozatot írt alá az ökológiai gazdálkodás, biodiverzitás, génmegőrzés, szőlészet és borászat, erdészet, élelmiszer-biztonság, akvakultúra, valamint az oktatás területén. 

Magyarország és Brazília kétoldalú gazdasági kapcsolatainak megerősítése érdekében a Nemzeti Külgazdasági Hivatal befektetésösztönzési és kereskedelemfejlesztési együttműködési megállapodást írt alá társszervezetével, az ApexBrasillal. A megállapodás kiterjed kölcsönös segítségnyújtásra kiállítások, vásárok, üzleti delegációk és egyéb exportfejlesztő programok megszervezéséhez, továbbá üzletember fórumok szervezésére, valamint kiadványok, üzleti információk cseréjére és segítségnyújtásra üzleti partnerek felkutatásához.

A Brazilian Federal Agency for Support and Evaluation of Graduate Education (Capes) és a Magyar Rektori Konferencia (MRK) képviselői keretszerződést írtak alá arról, hogy Magyarország csatlakozik a "Science Without Borders" programhoz. A Brazil Fejlesztési Bank és a magyar Eximbank együttműködési megállapodása a két ország gazdasági és pénzügyi kapcsolatainak fellendítéséhez járul hozzá - hangsúlyozza az NGM közleményében.

A magyar küldöttséget vendégül látta a Sao Paulo Állam Gyáriparosok Szövetsége (FIESP), valamint elnöke - a magyar alapítású Szent Imre Kollégium öregdiákja - Paulo Skaf is. A kétoldalú kereskedelmi kapcsolatok előmozdításában játszott kiemelkedő szerepvállalásáért Paulo Skafnak  Szatmáry Kristóf államtitkár átadta a köztársasági elnök által adományozott Magyar Érdemrend Középkeresztje kitüntetést. 

Az NGM tájékoztatása szerint a Sao Paulo-i Szent Imre kollégiumban Szatmáry Kristóf államtitkár átadta az intézmény képviselőjének azt a magyar zászlót, amelyet Kövér László, az Országgyűlés elnöke ajándékozott az iskolának. 

Brazília Magyarország legjelentősebb kereskedelmi partnere Dél-Amerikában. Az elmúlt években a kétoldalú kereskedelem folyamatosan bővülő tendenciát mutatott, különösen a Brazíliába irányuló magyar kivitel növekedett kiemelkedő ütemben, 2011-ben mintegy 55 százalékkal az azt megelőző esztendőhöz képest. 

Az NGM tájékoztatása szerint 2012. első nyolc hónapjában a magyar export (206,4  millió dollár) 33 százalékkal, míg az import (104,7 millió dollár) 16 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

Állj mellénk!

Köszönjük a több mint 4000 tagnak és támogatónak, akik idáig
45 millió forinttal segítették munkánkat.
Ha neked is fontos a minőségi újságírás, csatlakozz!
Edzése után meghalt a legjobb hongkongi úszó

Edzése után meghalt a legjobb hongkongi úszó

Rendőrkutyát klónoztak Kínában a kiképzési idő csökkentése érdekében

Rendőrkutyát klónoztak Kínában a kiképzési idő csökkentése érdekében

Lehet, hogy lesz a Skoda Scalából RS-változat, de az hibrid lesz

Lehet, hogy lesz a Skoda Scalából RS-változat, de az hibrid lesz

Köves Slomó rabbi: A baloldal és a Jobbik összefogása káros

Köves Slomó rabbi: A baloldal és a Jobbik összefogása káros

Több mint 50 második világháborús robbanótestet találtak a Városligetben

Több mint 50 második világháborús robbanótestet találtak a Városligetben

Hivatalos a Xiaomi legújabb ütős telefonja

Hivatalos a Xiaomi legújabb ütős telefonja