szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Új növekedési modellt kell kidolgozni Közép-Kelet-Európa és Délkelet-Európa számára, mert a tőkebeáramlásra és az exportnövekedésre épülő jelenlegi modell a válság tapasztalatai alapján túlhaladottá vált - mondta az osztrák központi bank elnöke egy pénzügyi találkozón, hétfőn Helsinkiben.

Ewald Nowotny az európai gazdasági integrációs konferenciát (CEEI) megnyitó beszédében rámutatott: az euróövezet és a közép-kelet-, illetve délkelet-európai térség gazdasági növekedési üteme közti különbség a korábbi 3-4 százalékpontról kevesebb mint 2 százalékpontra csökkent. "Ha ez így marad, több mint 50 évbe fog telni, míg a térség eléri az euróövezet jövedelmi színvonalát" - mondta Nowotny. Nyugat-Európa számára pedig már csak azért is fontos a regionális különbségek fokozatos felszámolása Európán belül, mert hosszabb távon ez lesz a növekedés hajtóereje - tette hozzá. A bankelnök kifejtette: az öt válságév megmutatta, hogy számos gazdasági nehézség a politikai és gazdasági intézményrendszer problémáira vezethető vissza. 

"A (...) válság legfontosabb tanulsága az a felismerés, hogy az idegen tőke beáramlásán nyugvó modell hosszabb távon nem tartható fenn" - hangsúlyozta Ewald Nowotny, aki szerint válsághelyzetekben ez a modell nem állja meg a helyét. A térség számos országában lezajló "boom-bust-ciklusok", amikor a gyors fellendülést gyors összeomlás követi, tekintélyes gazdasági költségekkel járnak, és rontják a hosszú távú növekedési potenciált. "A fenntartható növekedést szem előtt tartva el kell kerülni az erős konjunkturális kilengéseket" - mondta Nowotny, jelezve, az új növekedési modell még nincs meg, azt még ki kell dolgozni.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Januártól mindenhol el fogják fogadni a bankkártyáját – de most már otthon is hagyhatja

Januártól mindenhol el fogják fogadni a bankkártyáját – de most már otthon is hagyhatja

Három kecskeméti óvodában teljes, négyben csoportos karantént rendeltek el

Három kecskeméti óvodában teljes, négyben csoportos karantént rendeltek el

Újabb öt évig a Főtaxi marad a reptéri szolgáltató

Újabb öt évig a Főtaxi marad a reptéri szolgáltató