szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Míg szakmai kérdésekben kiegyensúlyozottan tudja képviselni az álláspontját, közéleti ügyekben rájött, hogy nem érti a magyar viszonyokat, nem bízhat az ítélőképességében, ezért inkább hátat fordít a politikának - mondta Róna Péter a Heti Válasznak adott interjújában.

Róna Péter a Heti Válasznak adott interjújában azt mondta, Bajnaiék felkérték ugyan az LMP-t a csatlakozásra, de közben le akarták darálni, meg akarták semmisíteni a pártot, ez pedig cinikus húzás volt. Róna Péter szerint ugyanis mindkét nagy politikai tábor csak maga alá akar gyűrni mindent.

A devizahitelezés problémájával kapcsolatban Róna azt mondta, 2009-re már nyilvánvaló volt, hogy a devizahitel elhibázott termék, Oszkó Péterék azonban ennek ellenére is fenntartották. Róna szerint a devizahitel alapvetően hibás termék, amit hitelként adtak el, pedig nem volt az, hanem egy befektetési forma. Elmondása szerint javasolta, hogy hozzanak törvényt, amely szerint csak forintban lehet jelzálogot bejegyezni, de ezt nem tették meg. Hozzátette, szerinte Járai Zsigmond is felelős a devizahitelezésért.

A végtörlesztésről Róna Péter azt mondta, a Fidesz óriási ráfordítással részleges, de igazságtalan enyhítést hozott anélkül, hogy a termék alapvető romlottságához nyúlt volna, a pénzt pedig nem a károsultaknak adatta vissza, hanem beszedte az államkasszába, ez pedig erkölcsileg kifogásolható.

Róna elmondta, ő kivonatta volna a forgalomból a "csalárd terméket", vagyis a devizahitelt a bankokkal, és ha ezzel tőkehiányuk lép fel, akkor vagy a magyarországi leánybankokat kellett volna feltőkésíteniük az anyabankoknak, vagy államosítani őket.

Róna Péter elmondta, azért hagyta el a bankok világát, mert azt érezte, hogy egy olyan új kultúra kezd terjedni, amelyből hiányzik a személyes felelősség. Mint mondta, Orbán Viktornak vannak hasonló alapfelismerései, de amit tesz, az "nem normális".

"Olyan például nincs, hogy megdöntjük a jegybank függetlenségét, kipateroljuk az IMF-et" - mondta Róna Péter, aki szerint azzal nem lett volna gond, ha azt mondja a kormány, hogy megleszünk az IMF nélkül is, de azzal igen, ha közlik, azért tessékelik ki a valutaalapot, mert a gazdasági elméletünk ellentétes az IMF-ével. Mint mondta, arról nem lehet meggyőzni a világot, hogy a gazdaságpolitikához jobban értünk, mint az IMF, mert ez nem igaz.

Róna Péter szerint az EU olyan feltételrendszert oktrojál ránk, amely összeegyeztethetetlen a felzárkózásunkkal, ezért éppen az IMF lehetett volna a szövetségesünk. "A magyar kormány, ha nem viselkedne ilyen bizarr, fésületlen módon, felvethetné, hogy a felzárkózás pályáját át kellene tervezni" - mondta Róna.

A közgazdász elmondta, szerinte az EU-s pénzek 62 százaléka importra ment el, vagyis a támogatások nagy része gyakorlatilag az erős tagállamokhoz vándorolt. Emellett szerinte "gyilkos méretű" az összeg, amelyet a külföldi tőketulajdonosok adózatlanul visznek ki az országból, ezért el kellene érni, hogy adóztathassuk ezeket a pénzeket.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Black Friday: akadt olyan tévé, ami 15 millióval volt leértékelve Amerikában

Black Friday: akadt olyan tévé, ami 15 millióval volt leértékelve Amerikában

Közel 100 rendőr sebesült meg a hétvégi tüntetéseken Franciaországban

Közel 100 rendőr sebesült meg a hétvégi tüntetéseken Franciaországban

A szomszédban sem akar csitulni a járvány

A szomszédban sem akar csitulni a járvány