szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Magyarországgal szomszédos országok állampolgárai is megvásárolhatják december 20-tól az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) által kibocsátott hároméves futamidejű, változó kamatozású Prémium Euró Magyar Államkötvényt (PEMÁK) - közölte a Magyar Államkincstár pénteken.

A szervezet tájékoztatása szerint az értékesítés egyelőre magyar nyelven történik, de február elejére már angol nyelven is kiszolgálják majd a devizakülföldieket, magánszemélyeket és intézményeket. A Magyar Államkincstár Állampénztári Irodáiban november 23-án kezdődött meg a PEMÁK belföldi értékesítése.

Az állampapír december 14. óta a devizabelföldi ügyfelek számára valamennyi értékesítési csatornán, így banki átutalással, bankkártyás és készpénzes vásárlással, illetve a WebKincstáron keresztül online vásárlással is elérhető.

Borbély László András, az ÁKK általános vezérigazgató-helyettese egy csütörtöki sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a PEMÁK értékesítése a napokban éri el a 200 millió eurót, így a szervezet 400 millió euróra emeli az értékesítési keretet. 

A PEMÁK lakossági és intézményi ügyfelek által jegyezhető. Az eurókötvény három éves futamidejű, változó kamatozású: az euróövezeti átlagos fogyasztói árindex felett 2,5 százalékos kamatprémiumot fizet.    

Az ÁKK jövőre 5,1 milliárd eurónyi devizaforrás bevonását tervezi. A 4-4,5 milliárd eurónyi intézményi befektetői kötvényjegyzés mellett 400 millió eurót tesz ki a PEMÁK-ból, illetve további 400 millió eurót a nemzetközi szervezetektől származó forrásbevonás.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az Európai Unió a járványban megmutatta, hogy ha kell, tud gyorsan dönteni

Az Európai Unió a járványban megmutatta, hogy ha kell, tud gyorsan dönteni

Különleges mozgású, rejtélyes hatbolygós rendszert fedeztek fel a csillagászok

Különleges mozgású, rejtélyes hatbolygós rendszert fedeztek fel a csillagászok

Méz-királynő – Páratlan felvételek egy bámulatra és irigylésre méltóan tiszta életről

Méz-királynő – Páratlan felvételek egy bámulatra és irigylésre méltóan tiszta életről