szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magasabb GDP-vel rendelkező Budapesttel egy régióba sorolt Pest megye (amelynek GDP-je elmarad a fővárosétól) kilencven települése szeretné elérni, hogy a közép-magyarországi régiót kettéválasszák, a kormány a legkésőbb február végéig jelezheti az EU-nak az eddigi közép-magyarországi régió tervezett kettéválását. Így Pest megye 2015-től önálló régióként pályázthatna uniós forrásokra.

Több mint kilencven, Pest megyei önkormányzat küldte el a közép-magyarországi régió kettéválását támogató testületi határozatát január közepéig az aláírásgyűjtést kezdeményező Gomba községnek - közölte a település független polgármestere, Lehota Vilmos pénteken, hozzátéve, hogy több helyen a jövő hét közepéig tárgyalnak a kérdésről. Néhol nem tudtak még dönteni, pár önkormányzat nem találta most aktuálisnak az ügyet, míg például a csaknem 25 ezer lakosú Nagykőrös népszavazás kiírását tervezi annak érdekében, hogy a város Bács-Kiskun megyéhez tartozzon a jövőben.

A polgármester korábbi tájékoztatása szerint miután a tavaly november 9-én, Cegléden tartott megyei területfejlesztési fórum nyilvánvalóvá tette számukra, hogy a fővárossal közös régióban az elkövetkező években is kevés pénzük marad a kisebb településeknek fejlesztésre, képviselő-testületük november 22-én napirendre vette az ügyet. Kezdeményezték, hogy a jelenlegi közép-magyarországi régió az Európai Unió 2014 és 2020 közötti költségvetési időszakában már két régiót jelentsen: külön Budapestet és külön Pest megyét. A testület felkérte a polgármestert, hogy a kezdeményezésről e-mailben értesítse a megye önkormányzatait és a megyeházát, kérve csatlakozásukat.

Lehota Vilmos pénteken azt mondta az MTI-nek: mivel a kormány a legkésőbb február végéig jelezheti az EU-nak az eddigi közép-magyarországi régió tervezett kettéválását (amelyről minden esetben az adott tagállam dönt), az "aláírásgyűjtő" község vezetése szeretné átadni a támogató határozatokat az illetékeseknek. Lehota Vilmos jelezte, hogy ennek érdekében pár napja levélben kereste meg Lázár Jánost, a Miniszterelnökséget vezető államtitkárt és Cséfalvay Zoltánt, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkárát.

Hozzátette, ha az idén márciusig megérkezik a hivatalos jelzés az EU-hoz, s utána megszületik a várt kormány- vagy országgyűlési határozat az ügyben, akkor is csak 2015-től pályázhatna önálló régióként Pest megye kohéziós forrásokra. Gomba polgármestere azt mondta, az EU-s pénzek közép-magyarországi elosztásának jelenlegi igazságtalanságára jó példa, hogy 3 ezer lakosú községüknek és a környék 12 településének az elmúlt hét évben összesen 700 millió forintnyi támogatás jutott.

Hasonló véleményt osztott meg az MTI-vel tavaly október végén Érd polgármestere is, T. Mészáros András (Fidesz) akkor azt közölte: csak akkor van esélye a fővárossal egy régióba sorolt Pest megyének a felzárkózásra, ha a területfejlesztési törvény módosításával lehetővé teszik, hogy leváljon és önállósodjon.

A kormány a napokban határozatot fogadott el a közép-magyarországi régió esetleges kettéválasztásának lehetőségéről. A szerdai Magyar Közlönyben megjelent jogszabály arra kéri fel a minisztereket, hogy 2015. december 15-ig vizsgálják meg a régió kettéválasztásának lehetőségét. A határozat utal arra, hogy a statisztikai területi egységek beosztását meghatározó, úgynevezett NUTS-rendszer felülvizsgálata 2016-ban esedékes.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!