szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A sikeres üzlethez vezető jellemvonásokról elmélkedik Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a Heti Válaszban megjelent írásában három amerikai üzletember könyve alapján. Szerinte a sikerhez szükséges szerencsét a jó hozzáállással be lehet vonzani.

Mint írja, a könyv négy karakterjegyhez köti az üzleti sikert. Szerintük egyrészt fontos a hit abban, amit az ember elkezd, valamint az, hogy a szívre kell hallgatni. Másrészt vannak, akik az eszükre hallgatnak, stratégiákat alakítanak ki, erős irányítási rendszert építenek ki, és mérik a teljesítményt is. Harmadrészt fontos a bátorság, vagyis a merész döntések és a kockázat vállalása. Végül a negyedik sikerre vezető út a szerencse, ezzel együtt pedig a nyitottság, kíváncsiság, optimizmus. Matolcsy megállapítja, a "nagy alapítókat" a szív és a szerencse vezette.

"Magyarországra ráfér a siker, amihez szerencsére is szükségünk van. Jó hír, hogy növelhetjük a szerencse esélyét, ha bizonyos jellemvonásokat erősítünk magunkban, közösségeinkben, a nemzet egészében" - üzeni a nemzetgazdasági miniszter, aki szerint a szerencse "felfogás, életérzés és magatartás dolga", és nem csak véletlen.

Matolcsy úgy véli, a szerénység, sőt alázatosság, ha kíváncsisággal és optimizmussal párosul, vonzza a szerencsét, ezért minden új találkozásra és eseményre úgy kell tekinteni, mint lehetőségre, amit meg kell ragadni.

"2013-ban a magyar vállalkozók ritka jó lehetőségekkel találkoznak majd" - írja a miniszter, aki szerint új vállalkozási formák, új hitelforrások, új uniós pályázatok, megújult adórendszer, javuló üzleti környezet, új külföldi befektetők jönnek majd az idén.

Matolcsy hozzáteszi, a "szellemi kíváncsiság" is képes benvonzani a szerencsét, vagyis ha valaki újból és újból megkérdőjelezi a megszokottat. "A kormány ezt teszi már közel három éve, újból és újból új kérdéseket teszünk fel és új válaszokra találunk a politikában, gazdaságban egyaránt" - írja, majd levonja a a következtetést: "ne hagyjunk ki járatlan utat eddig jártakért!".

A miniszter szerint viszont a legfontosabb, hogy "szakítsunk a mély magyar pesszimizmussal", ugyanis csak az optimistákhoz pártol a szerencse. Matolcsy szerint csak az első lépés nehéz, a többi jön már, és minél többen bízunk a növekedési fordulatban, annál közelebb jön.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!