szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter szerint a 2008-ban felvett hitelből 607 millió eurót törlesztettünk az IMF felé lejárat előtt. Egyelőre nehéz megítélni, hogy az előrehozott törlesztésnek mi a jelentősége, hiszen idén minden negyedévben egyébként is több mint 900 millió eurót kell törlesztenünk a Nemzetközi Valutaalapnak.

Magyarország 607 millió eurót lejárat előtt fizetett vissza a 2008-ban felvett IMF-hitelből - jelentette be Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter pénteken Kecskeméten. A törlesztés február 12-ig lett volna esedékes, Magyarország azt japán jenben pénteken teljesítette - mondta a miniszter. Hozzátette: mindezt az tette lehetővé, hogy "elkapkodták" a tavaly novemberben indított Prémium Euró Magyar Államkötvényt (P€MÁK), amelyből összesen 1,325 milliárd euró értékben értékesített az államkincstár. A hitelből 2014. október 28-ig további 5,5 milliárd euró törlesztés van hátra. 

A Nemzetgazdasági Minisztérium közleményben arról tájékoztatott: "a mai napon Magyarország előtörlesztette a február 12-én esedékes 607 millió euró értékű tartozását a Nemzetközi Valutaalap felé.  A több, mint 2 héttel korábbi fizetéssel az esedékes IMF-törlesztéshez kapcsolódó piaci kockázatok megszűnnek". A hazai lakosság és intézményi befektetők magyar gazdaságba vetett bizalmát tükröző P€MÁK értékesítések felfutása olyan mértékben emelte a Kormány devizabetét állományát, hogy külföldi forrásbevonás nélkül is lehetővé tette a következő esedékes IMF hitelrészlet előtörlesztését úgy, hogy eközben tartalékaink tovább emelkedtek. A P€MÁK új sorozatának 2013. január 17-én indított értékesítése is igen ígéretes, az már most meghaladja a 275 millió eurót - írta a minisztérium.

Elég lesz?

Meg kell jegyezni, a 607 millió euró visszafizetésével a kormány még nem teljesítette az IMF-nek járó első negyedéves törlesztőrészletet. Így egyelőre nehéz megítélni, mi a jelentősége annak, hogy az esedékes törlesztés néhány héttel előbb történik. Az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) korábbi közleménye alapján az IMF-nek minden negyedévben nagyságrendileg 900 millió eurónak megfelelő összeget kell visszafizetnünk (így a februárban esedékes részleten kívül márciusban is lesz még egy 300 millió euró körüli törlesztés). Mindehhez 2014-ben további körülbelül 300 millió eurós kötelezettség adódik az IMF-fel szemben. A törlesztőrészleteket az IMF devizájában, SDR-ben (Special Drawing Rights) tartják nyílván. 2013 mindegyik negyedévében 797 millió SDR-t kell visszafizetnünk, ami az SDR jelenlegi értéke alapján 911 millió eurónak felel meg.

Az IMF-fel Magyarország 10,5 milliárd SDR összegű készenlétihitel-megállapodást kötött 2008. november 6-án, amelyből összesen 7,6 milliárd SDR-t (8,8 milliárd euró) hívott le 2009 szeptemberéig. Ezzel párhuzamosan született meg az Európai Unióval egy kétéves lehívási időtartamú, 6,5 milliárd eurós folyó fizetési mérleget támogató hitelmegállapodás, amelyből ténylegesen 5,5 milliárd eurót hívott le Magyarország.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!