szerző:
MTI/Napi Gazdaság
Tetszett a cikk?

Míg tavalyelőtt decemberben a közintézmények lejárt tartozásállománya 35 milliárd forint volt, addig tavaly ez a költségvetési konszolidáció nélkül 74,1 milliárd forintra duzzadt - írja a Napi Gazdaság. A tartozásállomány több mint hetven százaléka az Emberi Erőforrások Minisztériumánál (Emmi) halmozódott fel.

Decemberben a költségvetési konszolidációnak köszönhetően 7,5 milliárd forinttal csökkent a költségvetési intézmények tartozása, így a kifizetetlen számlaállomány az előző havi rekordról, 74,1 milliárd forintról 66,6 milliárd forintra csökkent.

Tavalyelőtt decemberben a költségvetési intézmények lejárt tartozásállománya 35 milliárd forint volt, vagyis egy év alatt majdnem megduplázódott az összeg - közölte a Magyar Államkincstár a Napi Gazdasággal. A 66,6 milliárd forintból 10,2 milliárd forinttal az államnak tartoznak a közintézmények.

A nagyobbik rész a szállítói tartozás, ez december végén 56,4 milliárd forint volt. Ez csak a lejárt tartozás, a tényleges szállítói követelés ennek az összegnek a többszörösére rúghat. Erre világít rá az orvosi intézmények tartozásállománya: az Emberi Erőforrások Minisztériumának szeptemberi adatai szerint az egészségügyi intézmények összes tartozása 110,3 milliárd forint, ebből a minősített lejárt adósság 46,3 milliárd forint.

A tartozásállomány meghatározó része - 74,7 százaléka - az Emberi Erőforrások Minisztériuma fejezetnél halmozódott fel 49,7 milliárd forint összegben - ismerteti a pénteki Napi Gazdaság.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
A lányok nem csak szórakozni akarnak – 40 dal zseniális nőktől

A lányok nem csak szórakozni akarnak – 40 dal zseniális nőktől

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával

Ausztriában felfüggesztették az oltást az AstraZeneca egy adagjával

30 perc alatt 100 százalékra tölt az új androidos mobil

30 perc alatt 100 százalékra tölt az új androidos mobil