szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Komoly elmaradásban vannak a nemzetközi normákhoz képest átláthatóságukat illetően a kínai bankok - figyelmeztet összeállításában a Csingcsi Kuancsa Pao gazdasági újság.

A Sanghajban megjelenő hetilap a kínai bankok 2011 során nyilvánosságra hozott adatait vizsgálva jutott erre a megállapításra. Az ország hetedik legnagyobb pénzintézete, a sanghaji tőzsdén jegyzett China CITIC Bank International alig több mint 100 alkalommal hozott nyilvánosságra és tárt részvényesei elé bármiféle közleményt is működéséről. A piaci értéke és nyeresége alapján is a világ legnagyobb bankjának számító, állami tulajdonban lévő Kínai Ipari és Kereskedelmi Bank (ICBC) is csupán 90 esetben tett így. A fennmaradó 14 legnagyobb, tőzsdén jegyzett bank pedig átlagosan 50-60 esetben. A lap megjegyzi: a kínai bankok továbbra sem tesznek közzé rendszeres jelentést pénzügyi helyzetüket vagy részvényesi szerkezetük változását illetően, de ugyanígy keveset tudni társadalmi felelősségvállalásukról vagy belső értékelésükről.  

A Csingcsi Kuancsa összehasonlításképp a nyugati nagybankok adatait idézi, amelyek szerint 2011-ben a svájci UBS több mint 2 800, az amerikai JP Morgan Chase csaknem 2 100, a Bank of America 1 700-nál is több esetben nyilvános közleményt. 

A kérdés azért is kulcsfontosságú, mert átláthatóságuk javításával potenciális befektetőket vonzhatnának magukhoz a bankok, tavaly május végétől ugyanis már a magánbefektetők is vásárolhatnak banki papírokat és jegyezhetnek banki részvényeket, részt vehetnek banki fúziós és felvásárlási ügyletekben. A transzparencia fokozásával az egész kínai bankrendszerbe vetett bizalom erősödhetne, ami a központi vezetésnek a külföld felé való nyitásával is összhangban lenne - hangsúlyozzák a szakértők. 

A Transparency International egy tavaly nyári felmérésében szintén a kínai bankok átláthatóságának hiányára világított rá. A kutatásban a Forbes magazin által piaci kapitalizációja alapján legnagyobbnak ítélt 105 multinacionális vállalat transzparenciáját vizsgálták. A kelet-ázsiai ország négy vezető bankja - az ICBC, a Kínai Építési Bank, a Kommunikációs Bank és a Bank of China - kivétel nélkül a lista utolsó harmadában végzett, utóbbi három az átláthatóságot vizsgáló 10-es skálán kevesebb, mint 2 pontot ért el.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Élesben Krekó Péterrel: A rám lőtt munícióval az oltásba vetett bizalmat is erősíthették volna

Élesben Krekó Péterrel: A rám lőtt munícióval az oltásba vetett bizalmat is erősíthették volna

Olyanok is kaphattak koronavírus elleni oltást, akik még nem jogosultak rá

Olyanok is kaphattak koronavírus elleni oltást, akik még nem jogosultak rá

Balkonkertész és profi könyvelő: mutatjuk a legjobb, magyar fiatalok által fejlesztett appokat

Balkonkertész és profi könyvelő: mutatjuk a legjobb, magyar fiatalok által fejlesztett appokat