szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Zsugorodott a magyar gazdaság januárban a Világgazdaság mutatószáma szerint.

A Gyorsulási Irányadó (GYIA) szerint 1,01 százalékkal esett az előző év azonos időszakához viszonyítva, az előző hónaphoz képest pedig 0,04 százalékkal - írja a Világgazdaság. A lap csütörtöki száma szerint a tíz részindex közül öt negatív irányban befolyásolta a GYIA-t, négy javította, míg egy semlegesen hatott rá.

Az öt pénzügyi részindex közül kettő csökkentette, ugyanennyi növelte, és egy nem befolyásolta a mutatót. A pénzkínálat reálértéke visszaesett, és a BÉT vezető indexének teljesítménye is rontott a GYIA-n. A reálkamat mérséklődése valamint a rövid és a hosszú állampapírok közötti kamatkülönbség csökkenése a növekedés irányba hatott. Az Ifo-index stagnálása nem mozdította el a mutatószámot.

A makrogazdasági alindexek közül a reálkeresetek emelkedése és a munkakeresés átlagos időtartamának csökkenése pozitívan befolyásolta a GYIA-t, ugyanakkor utóbbi csak minimális javulást mutat, és továbbra is 17 hónapnál több időbe telik új állást találni. A fogyasztási hitelek állományának visszaesése és az ipar teljesítménye lefelé húzta az indexet. Az ipari termelés visszaesett, és rontott az összképen az ipar belföldi értékesítésének volumenindexe is.

A gyorsulási irányadó egy elismert, nemzetközi módszereken alapuló mutató, amelyet a GDP-t (bruttó hazai termék) jól előre jelző részindikátorokból hoztak létre. Az index mindig az adott hónap reálgazdasági teljesítményét jellemzi.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Giugiaro cége hozná vissza a Vissza a jövőbe autóját?

Giugiaro cége hozná vissza a Vissza a jövőbe autóját?

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja

Már Tokió utcáit járja a Panasonic csomagszállító robotja

Egyedi megoldás: trükkösen rejtené el az okostelefon-kamerát a Samsung

Egyedi megoldás: trükkösen rejtené el az okostelefon-kamerát a Samsung