szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Változtatni kell a magyar gazdaságpolitikai lépéseken, mert a kormány pénzügyi egyensúly iránti elkötelezettsége ellenére a gazdaság kilátásai borúsak - mondta az IMF budapesti irodavezetője, Irina Ivascsenko a Kossuth Rádiónak adott interjúban. Az interjú leiratát a Híradó.hu közölte.

Készenléti hitelt tudnánk támogatni – ezt mondta a Kossuth Rádiónak Irina Ivascsenko, a Nemzetközi Valutalap (IMF) budapesti irodájának vezetője. Ivascsenko azzal kapcsolatban, hogy több nyilatkozata szerint a magyar kormány egy lengyel típusú rugalmas hitelkeretet szeretett volna, azt mondta, 2012 első felében egészen júliusig tárgyaltak a kabinettel azokról a gazdaságpolitikai lépésekről, amelyeket egy készenléti hitel keretében támogatni tudnak. Ez a hitelkeret az, amely a Magyarországéhoz hasonló szükségletekkel jelentkező országokra van szabva, ahogy pedig azt az elmúlt hetekben megállapították, ezek a tárgyalások megálltak – fogalmazott az IMF képviselője.

Az IMF budapesti irodavezetője hozzátette, ahogy azt több alkalommal is hangsúlyozták, nagyon üdvözlik a magyar kormány elkötelezettségét a pénzügyi kiigazításban, különösen a 2012-ben megtett lépéseket, de ahhoz, hogy ez a pénzügyi konszolidáció hosszú távú legyen, gazdaságpolitikai változtatásokra lenne szükség, amelyek kiegyensúlyozott és fenntartható módon hozzájárulnak és ösztönöznék a befektetéseket, valamint a munkahelyteremtést. Ezt kellene kiegészíteniük a pénzügyi közvetítő rendszer helyreállítását célzó intézkedéseknek, hogy hitelek áramolhassanak a gazdaságba. Emellett szükséges a szerkezeti reformok folytatása is, ami javítaná a magyar gazdaság potenciális növekedési esélyeit – nyilatkozta a 180 perc című műsorban Irina Ivascsenko.

Az IMF képviselője emlékeztetett rá, hogy most fejeződött be Magyarországon a gazdaság éves felülvizsgálatához kapcsolódó látogatásuk – a felmérést a Valutaalap minden tagországában elvégzi. Ennek interneten is olvasható megállapításai kapcsán az irodavezető elmondta, álláspontjuk szerint a kormány tavaly valós elkötelezettségről tett tanúbizonyságot a pénzügyi egyensúly iránt, ami üdvözlendő. A finanszírozási lehetőségek oldaláról ezt határozottan támogatta a kedvező környezet, az enyhülő feszültség a világ pénzpiacain. Az ország gazdasági kilátásai ugyanakkor borúsak, részben szerkezeti okok, részben a gazdaságpolitika lépései miatt. „Ezért látnánk szükségesnek változtatást ez utóbbiban annak érdekében, hogy a magyar növekedés rövid, de még inkább hosszú távon is elindulhasson, ami az életszínvonalat is növelné és fenntarthatóvá tenné a fejlődést. A fenntarthatóság azt is jelenti, hogy a GDP-hez viszonyított államadósság határozottan lefelé tartó pályára kerül” – fogalmazott Irina Ivascsenko.

A szükséges lépések szerinte három pillére kell, hogy épüljenek, mondta: másfajta egyensúly kell a pénzügyi, költségvetési kiigazításban, az eredménynek fenntarthatónak kell lennie, hogy befektetéseket teremtsen, vagy legalább támogassa a befektetést, munkahelyteremtést, ami a gazdasági növekedés javulását hozza magával. Intézkedésekre van szükség a pénzügyi rendszer működésének helyreállítására, hogy a hitelezés meginduljon – újra csak azért, hogy támogassa a növekedést és lehetőséget adjon a további szerkezeti reformokhoz, amelyek pedig további lökést adnak a növekedéshez rövid, de még inkább hosszú távon – tette hozzá a Kossuth Rádióban Irina Ivascsenko, az IMF budapesti irodájának vezetője.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Durván megdrágul a veszprémi tömegközlekedés

Durván megdrágul a veszprémi tömegközlekedés

Pikó András a koronavírus után: Politikai piszkálódásokra már oda sem figyelek

Pikó András a koronavírus után: Politikai piszkálódásokra már oda sem figyelek

Gyál polgármestere úgy döntött, hogy milliókkal jutalmazza magát

Gyál polgármestere úgy döntött, hogy milliókkal jutalmazza magát