szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Húszmilliárddal gazdagíthatják a költségvetést a hamarosan megszűnő OTP Magánnyugdíjpénztár ügyfelei, ha nemtörődömségből vagy feledékenységből nem lépnek át egy másik pénztárba - írja a Népszabadság. Akik pénzüket továbbra sem kívánják az államra bízni, azok még a héten jelezhetik átlépési szándékukat.

Az OTP Magánnyugdíjpénztár decemberi küldöttközgyűlésén a kassza végelszámolásáról döntöttek, az ezzel kapcsolatos tudnivalókról, teendőkről a tagok január közepén kaptak levelet. Az értesítés kézhezvételétől számítva az ügyfeleknek harminc napjuk volt arra, hogy átlépjenek egy másik pénztárba, aki nem lép időben, vagy már nem akar magán-nyugdíjpénztári tag lenni, az automatikusan visszakerül a tisztán állami rend szerbe - írja a Népszabadság.

Az OTP tájékoztatása szerint tavaly, a küldöttközgyűlést követően 315-en mentek el másik pénztárhoz, s vitték magukkal összesen 1,3 milliárd forint megtakarításuk. Idén január végéig további 1658 tag lépett át, közülük 1297-en még 2012-ben kezdeményezték a távozást, s utóbbiakkal összefüggésben az OTP mintegy ötmilliárd forintot már átutalt az átvevő pénztárakba.

A fennmaradó 361 ügyfél is átlépett, ám mivel távozásukat idén, a végelszámolás januári elindulása után jelentették be, az ő egyenlegüket – a vonatkozó törvényi rendelkezés szerint –a tervek szerint a decemberben záruló végelszámolás végén utalja majd át a pénztár, amely addig ugyanúgy kezeli a megtakarításokat, mint eddig. Mind a hét, még működő pénztárhoz (Aranykor, Axa, Budapest, ING, MKB, Pannónia, Szövetség) mentek az OTP ügyfelei, de a legtöbben az ING-t választották.

Mivel az átjelentkezés határideje nem járt le, és a hírek szerint jó néhányan csak az utolsó napokban eszméltek, a végső egyenleget még nem lehet megvonni, ám az már most jól látszik, hogy a döntő többség, akár szándékosan, akár feledékenységből vagy nemtörődömségből, vissza fog lépni az állami nyugdíjrendszerbe - írja a Népszabadság.

Akik most visszalépnek az állami nyugdíjrendszerbe, a tavaly és a két évvel ezelőtti váltókhoz hasonlóan adómentesen megkaphatják a reálhozamot, illetve, ha volt ilyen, a korábban befizetett, a kötelező nyugdíjpénztári utalásokon felül teljesített tagdíj-kiegészítésüket. Erről az érintettek levélben kapnak értesítést, erre válaszolva kell majd nyilatkozni arról, hogy készpénzben (átutalással vagy postai úton) vagy egy önkéntes nyugdíjpénztári számlára kérik az összeget, esetleg felajánlják azt az államnak.

Utóbbi esetben, vagy ha valaki nem nyilatkozik időben, az összeg a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaphoz kerül. Csakúgy, mint azok az önkéntes tagdíjak, melyet 2012 januárja óta fizettek be a számlájukra, a törvényi előírás szerint ugyanis ezeket a pénzeket a többi tagdíjjal, megtakarítással együtt benyeli az állam, a korábbi pénztártagok csak az említett reálhozamra és a tagdíj-kiegészítésre tarthatnak igényt - írja a lap.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Az ország szép lassan elmerül a vakcinairigységben – és ezzel nincs is semmi baj

Az ország szép lassan elmerül a vakcinairigységben – és ezzel nincs is semmi baj

Egyre több szülő nem engedi iskolába a gyerekét Balassagyarmaton

Egyre több szülő nem engedi iskolába a gyerekét Balassagyarmaton

Közpénzből lehelnének életet a német üzletláncok fenyegette falusi kisboltokba

Közpénzből lehelnének életet a német üzletláncok fenyegette falusi kisboltokba