szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

Hogyan kell a távolléti díjat kalkulálni? Milyen nemzetközi adóügyi együttműködésekkel számolhatunk 2013-tól? Létezik-e még Magyarországon társadalombiztosítás? – többek között ezekkel a kérdésekkel foglalkozik az Adózóna ezen a héten.

2013. január 1-jétől kell az új Munka törvénykönyve szerinti távolléti díjat számolni. Az új jogszabály gyakorlati alkalmazásánál problémát jelent a 174-es osztószámmal történő számítás. Az Adózóna szakértője utánaszámolt és összeszedte, melyik hónapban éri meg szabadságra menni.

Szintén január 1-jén lépett hatályba az adózás területén történő közigazgatási együttműködés új szabályait részletező uniós irányelv. Az eddigi rendszer eredményeit megtartva, intenzívebb együttműködést, bővülő automatikus információcserét is lehetővé tevő együttműködési rendszer veszi át az eddigi helyét. De mi áll a parlament előtt lévő törvényjavaslatban? Az adózási szakportál cikkéből kiderül, milyen változásokkal lehet számolni.

A kormányzó párt 3 napos frakcióülését követően régi-új szenzációs bejelentést hallhattunk. Eszerint várhatóan még ez évben bevezetnek egy olyan intézkedést, miszerint azok a családok, akik alacsony keresetük miatt csak részben tudják érvényesíteni a családi adóalap-kedvezményt, ennek kiegészítéseként járulékalap-kedvezményben részesülhetnek majd. Ez az elsőre nagyon pozitívnak tűnő elképzelés valójában nagyon is veszélyes lehet, mivel szétverheti a már egyébként is csak nyomokban létező társadalombiztosítási rendszert, sokba kerül a költségvetésnek, nem fogja tudni minden alacsony jövedelmű család problémáját megoldani, s – ha a törvényalkotók nem járnak el kellő körültekintéssel - még azt is eredményezheti, hogy az eredetileg jó szándék a visszájára fordul. Hogy miért, ebből a cikkből kiderül.

Az Adózóna ezen a héten példákkal kiegészítve foglalkozik azzal is, hogy a munkahelyvédelmi akcióterv elemei a gyakorlatban miként érvényesülhetnek, milyen kedvezményekkel élhetnek az érinttettek.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Olaszországban április 26-tól újraindul a tantermi oktatás és nyitnak a teraszok

Olaszországban április 26-tól újraindul a tantermi oktatás és nyitnak a teraszok

A kormány kiszervezte a 9 millió euróért megvásárolt szlovéniai wellnessközpontot is

A kormány kiszervezte a 9 millió euróért megvásárolt szlovéniai wellnessközpontot is

A jelenlét ereje – pillanatképek Törőcsik Mari életéből

A jelenlét ereje – pillanatképek Törőcsik Mari életéből