szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Mivel a piaci szereplők szerint már szinte biztos, hogy Matolcsy György váltja Simor Andrást a jegybank élén, a találgatások már inkább a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) jövőjéről és az MNB-alelnökök személyéről szólnak - írta a Napi Gazdaság.

Skót lapok szerint Csák János lehet az NGM irányítója az után, hogy Matolcsy György jelenlegi minisztert kinevezik a Magyar Nemzeti Bank élére. A Herald Scotland szerint Csák csak a 2014-es választás után kapná meg a tárcát - adta hírül a Napi Gazdaság.

Az az értesülés is tartja magát, hogy a választás után visszaállítják a Pénzügyminisztériumot, és Varga Mihály áll majd az élén.

Ami a Nemzeti Bank lehetséges alelnökeit illeti: Balog Ádám adóügyekért felelős államtitkárt lojalitása miatt vinné magával Matolcsy. Szintén felmerült Patai Mihály neve, az UniCredit magyarországi vezérigazgatója azonban nem tartja valószínűnek szerepvállalását. Kovács Levente jelenlegi főtitkár alelnökségét is rebesgetik, akárcsak a Hitelgarancia Zrt.-t vezető Auth Henrikét, aki korábban is betöltötte az MNB alelnöki posztját. Új név a lehetséges alelnökök között Baranyay László, az MFB Zrt. vezérigazgatója.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!