szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az európai gazdasági növekedés csak lassan lendül be az idén, de az olyan országok, ahol váratlanul visszaesik a gazdaság teljesítménye, haladékot kaphatnak a deficitcélok teljesítéséhez - mondta Olli Rehn, az Európai Bizottság alelnöke pénteken.

A gazdasági és pénzügyi biztos Moszkvában úgy fogalmazott: az euróövezet rövid távú kilátásai javulnak, jóllehet az előrejelzések szerint a gazdaság csak lassan, az év egésze során kap új lendületet.

Olli Rehn, aki a legnagyobb gazdaságok G20-as csoportjának pénzügyminiszteri és jegybankelnöki találkozóján vesz részt Moszkvában, elmondta: ha egy országban a növekedés váratlanul eltűnik, akkor az ország több időt kaphat költségvetési hiányának lefaragásához. A politikus rámutatott: tavaly ilyen engedményt kapott Spanyolország, Portugália és Görögország is.

Az európai biztos a G20-as találkozó legfontosabb témájáról elmondta: fontos, hogy a csoport megismételje elkötelezettségét a piaci elvek szerint számított devizaárfolyamok mellett. "Világos, hogy el kell kerülnünk a kompetitív leértékelést" - tette hozzá.

Olli Rehn leszögezte: a G20-as országoknak a költségvetési vagy monetáris ösztönzés helyett strukturális reformok végrehajtására kellene törekedniük.

 

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!