szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?
Értékelje a cikket:
Köszönjük!

A gyengülő forint és a vártnál gyengébb növekedés elnyomja a nettó államadósságcsökkentés hatását. Az NGM nem vesz róla tudomást: Matolcsyék szerint megnyerték a háborút.

Három egymást követő negyedévben nem sikerült a GDP 79 százaléka alá csökkenteni az államháztartás bruttó, konszolidált, névértéken számított adósságát. Ennek alapvetően az utolsó negyedévben az az oka, hogy a forint gyengült újból, így hiába csökkentette a nettó hiteltörlesztés az államadósságot (vagyis több adósság járt le, mint amennyit megújítottak), a gyengülő forint nagyobb mértékben növelte a devizaadósságot.

Ez volt feltehetően a legfontosabb hatás az utolsó negyedévben: ugyanakkor az államadósság alalulására rányomta a bélyegét  egész évben, hogy nem volt növekedés a gazdaságban – így az adósság kinövése sem működhetett. Az adósság alakulására a hozamkörnyezet is kihatott: mivel az IMF-hitelt elutasítottuk, ezért a devizaadósság megújítása is csak magasabb áron történhetett. Az államadósság szintjének stagnálása azért is fájó, mert 2012-ben több megszorító csomagra is szükség volt alapvetően az alacsonyabb növekedés miatt, ami tovább fékezte a gazdaságot. Pozitív fejlemény ugyanakkor, hogy a háztartások hitelleépítése továbbra is zajlik: az emberek eladósodása csökken, a megtakarítások ugyanakkor kevésbé növekednek.  

A Nemzetgazdasági Minisztérium a pénzügyi számlák előzetes adatait úgy kommentálta, hogy Magyarország továbbra is kiemelkedően teljesít az adósság elleni harcban, és 2011 negyedik negyedévéhez viszonyítva csak 5 országnak sikerült mérsékelnie adósságrátáját (Görögország, Svédország, Lettország, Lengyelország, Magyarország). Az NGM közleménye szerint 2010 második negyedévéhez képest 6,4 százalékponttal mérsékelte az ország a GDP arányos adósságrátáját, 2011 negyedik negyedévéhez képest pedig 2,4 százalékkal. Arról az NGM nem ír, hogy hogyan teljesített az utolsó három negyedévben. Azt viszont elismeri, hogy az az ennek ellenére emelkedő államadósság a forint gyengülésének és a vártnál lassabb növekedésnek köszönhető.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Véletlenül nem ön nyert félmilliárd forintot?

Véletlenül nem ön nyert félmilliárd forintot?

Túlteljesítik oltási tervüket a britek

Túlteljesítik oltási tervüket a britek

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt

Visszatér az amerikai kormányzatba Victoria Nuland, aki többször támadta élesen az Orbán-kormányt