szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Bár a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség hivatalosan azokat a projekteket támogatta a minap nagy sajtófigyelmet kapott optikai hálózatok kiépítését célzó projektben, amelyek kedvezőbb feltételekkel valósíthatók meg, az atlatszo.hu birtokába került dokumentumok szerint erősen kérdéses, hogy ez valóban így történt-e. A 12,5 milliárd forinttal támogatott nyertesek, amelyek offshore-cégekhez és Demján Sándor cégbirodalmához is köthetők, helyenként hatszor akkor költséggel dolgoznának, mint a hatóság által éppen a drágaságuk miatt elutasított más pályázók.

Több nyertes pályázónál is felmerül a túlárazás lehetősége abban a  Nemzeti Fejlesztési Ügynökség által kiírt pályázatban, amelyben összesen 21,3 milliárd forint támogatást osztottak ki. A pályázatról elsőként a Varánusz blog számolt be mégpedig azzal kapcsolatban, hogy a támogatás több mint felét, 12,5 milliárd forintot öt olyan cég nyerte el, amelyeket ugyanazon a napon alapítottak és ugyanarra a budapesti címre jegyezték be őket. Ahogy arról már az Átlátszó.hu is írt, a cégek közvetlen kapcsolatba hozhatók Demján Sándor üzlettársával, Nyúl Sándorral, továbbá a KDNP-s parlamenti képviselővel, Seszták Miklóssal, valamint két ciprusi offshore céggel és több ciprusi állampolgárral is.

Az Átlátszó megszerezte és nyilvánosságra hozta a 12,5 milliárd forintos hálózatfejlesztési közbeszerzés furcsa nyertesei mögött álló ciprusi offshore cégek nyilvános cégadatait. A tulajdonosi kör a Demján Sándor nevével fémjelzett Gránit-birodalomhoz köthető, de Leisztinger Tamás üzlettársa is felsejlik a tulajdonosi hálózatban.

Az atlatszo.hu birtokába jutott dokumentumok szerint azonban az offshore mellett más gyanús körülmények is övezik az optikai hálózatok kiépítésére kiírt pályázatot. A projektek elbírálásával foglalkozó Magyar Gazdaságfejlesztési Központ (MAG Zrt.) két pályázót is azért utasított el, illetve szavazott meg számára kevesebb támogatást, mert a pályázat költségvetéséhez szükséges fajlagos mutatók kiszámítása hibás, illetve más pályázók kedvezőbb feltételekkel rendelkező projekteket nyújtottak be. A teljes bejegyzést itt olvashatja!

*

Írásunk megjelenése után a Demján Csoporttól az alábbi közleményt jutatták el lapunkhoz:

"A  szélessávú körzethálózati fejlesztésre, 2012-ben kiírt közbeszerzésen indult cégek, semmilyen  módon nem kapcsolódnak Demján Sándorhoz, vagy a Demján Csoporthoz. Két nyertes project cég – a REGIO Kft. és a PONET Kft. – 50% tulajdonosa az EnterNet 2001 Kft.

Az EnterNet 2001 Kft. tulajdonosa az Enternet Invest Zrt. Ebben a cégben van Nyúl Sándornak 25% tulajdonrésze. Könnyen belátható, hogy a nyertes pályázók fölött két szinttel lévő tulajdonosi cég egyik kisebbségi részvényesének, nincs rálátása a Bauer Róbert által vezetett project cégek operatív működésére, pályázati gyakorlatára.

Ugyanakkor a megismert információk alapján fontos tisztázni, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség pályázatán indult  project cégek minden kiírási feltételnek, 100%-ban megfeleltek. A pályázatok olyan új, Magyarországon még nem alkalmazott technológia meghonosítását
garantálják, amelyek úgy árelőnyt, mint gyorsasági előnyt biztosítanak a fejlesztésében. Nyúl Sándor bízik abban, hogy a megnyert pályázati pénzek hozzájárulnak a  szélessávú körzethálózat hazai fejlesztéséhez, amely fontos lépés lehet hazánk informatikai felzárkózásában.”

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Beveti a mesterséges intelligenciát a YouTube az egyik hasznos funkciójánál

Beveti a mesterséges intelligenciát a YouTube az egyik hasznos funkciójánál

Az USA-ban már elkezdődött: ismét felütötte a fejét a vécépapírhiány

Az USA-ban már elkezdődött: ismét felütötte a fejét a vécépapírhiány

A járvány alatt sem állt le Európa meghódításával Kína

A járvány alatt sem állt le Európa meghódításával Kína