szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Nyomozást rendelt el a rendőrség, amiért a Magyar Nemzeti Bank 2008 és 2010 között több hazai pénzintézetről üzleti titkokat küldött az IMF-nek - tudta meg az MTI Hírcentrum.

A feljelentést az Állami Számvevőszék tette, vizsgálatuk szerint az MNB üzleti titkokat adott át. A rendőrség hivatali visszaélés, illetve gazdasági titok megsértése miatt nyomoz, egyelőre ismeretlen tettes ellen. Az MNB korábban visszautasította, hogy törvénytelenül továbbítottak adatokat a Nemzetközi Valutaalapnak - olvasható a hirado.hu-n.

Az Állami Számvevőszék tavaly fél éven át visszamenőleg vizsgálta a Magyar Nemzeti Bank működését. Az ellenőrzés feltárta, hogy a jegybank 2008 tavasza és 2010 augusztusa között naponta adott át adatokat a Nemzetközi Valutaalapnak a hét legnagyobb hazai bank finanszírozási helyzetéről, devizatartalékairól, anélkül, hogy erről az érintett bankokat tájékoztatták volna.

Az ellenőrzésről készült jelentés szerint az üzleti titoknak minősülő adatokat az MNB nem adhatta volna át az IMF-nek. A számvevőszék szerint az MNB adatszolgáltatása bűncselekmények gyanúját veti fel. Az ügyészség az ügy kivizsgálását a Budapesti Rendőr-főkapitányság gazdaságvédelmi főosztályára bízta.

A Fővárosi Főügyészség az ügyben feljelentés-kiegészítést rendelt el, amelynek teljesítésével a Budapesti Rendőr-főkapitányságot bízta meg – nyilatkozta a Híradónak a Fővárosi Főügyészség szóvivője. Bagoly Bettina hozzátette: a nyomozó hatóság a feljelentés kiegészítése után hivatali visszaélés, valamint gazdasági titok megsértése bűntettének gyanúja miatt elrendelte a nyomozást. A BRFK egyelőre ismeretlen tettes ellen nyomoz.

A Magyar Nemzeti Bank már a múlt héten jelezte, hogy vitatja a számvevőszék megállapításait. "Az Állami Számvevőszék a hitelintézeti törvényre hivatkozik. Ez a törvény azonban nem zárja ki azt, hogy az IMF által jogosan igényelt adatokat a Magyar Nemzeti Bank továbbítsa" – közölte Simon András, az MNB kommunikációs igazgatója.

Az Országgyűlés költségvetési bizottságának fideszes alelnöke bejelentette: jövő hétfőre kezdeményezik Simor András jegybankelnök meghallgatását.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!