szerző:
MTI

Hozamcsökkenéssel, de a másodpiaci referenciahozam felett értékesített 3, 5 és 15 éves lejáratú kötvényeket csütörtöki aukcióján az az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK). A 15 éves kötvényt az ÁKK az idén először vitte aukcióra és mindössze 10,150 milliárd forint ajánlatot tettek rá az elsődleges forgalmazók.

A legközelebbi lejáratból a meghirdetett összegnél többet, míg az öt és 15 éves kötvényekből a meghirdetettnek megfelelő összeget adtak el. Az ÁKK a 3 éves lejáratú kötvényt a megszokott 20 milliárd forint összegben hirdette meg jegyzésre, a magas, közel háromszoros túljegyzésre azonban 5 milliárd forinttal 25 milliárd forintra emelte az értékesítést. 

A 16/D jelű, 2016. december 22-én lejáró papírra az elsődleges forgalmazók 57,750 milliárd forint ajánlatot nyújtottak be, magasabb összeget az előző aukción tett 43,470 milliárd forintnál. A 3 éves kötvény aukciós átlaghozama 5,31 százalékra csökkent az előző aukció 5,46 százalékáról. A 3 éves kötvényre szerdán 5,27 százalékos referenciahozam alakult ki a másodpiacon.

Az 5 éves lejáratú kötvényből 15 milliárd forintot vitt aukcióra, és a nem egészen kétszeres túljegyzésre a meghirdetett összegben értékesítette az előzőnél 33 bázisponttal alacsonyabb, 5,66 százalékos átlaghozammal, ami 3 bázisponttal haladja meg a másodpiacon szerdán kialakult 5,63 százalékos referenciahozamot.

Az előző aukción a papír több mint kétszeres túljegyzésre a meghirdetettnél 5 milliárd forinttal magasabb összegben kelt el, de 9 bázispontos hozamemelkedéssel. 

A 15 éves kötvényt az ÁKK az idén először vitte aukcióra és tavaly is csak öt alkalommal. A 28/A jelű, 2028. október 22-én lejáró papírra mindössze 10,150 milliárd forint ajánlatot tettek az elsődleges forgalmazók, így az ÁKK a meghirdetett összegben az előző, december 13-i aukcióhoz képest egy bázispontos hozamcsökkenéssel, 6,30 százalékos átlaghozamon értékesítette a papírt.

Az átlaghozam 7 bázisponttal meghaladta a 15 éves lejáratra szerdán a másodpiacon kialakult 6,23 százalékos referenciahozamot. A 15 éves kötvényt a tavaly december 13-i aukción több mint négyszeres túljegyzés fogadta. A papírból a tervezett 8 milliárd forint helyett 12 milliárdnyit adtak el a megelőző, augusztusi aukcióhoz képest 103 bázispontos hozamcsökkenés mellett.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
Velencét elmossa az emelkedő tengerszint néhány évtized múlva

Velencét elmossa az emelkedő tengerszint néhány évtized múlva

Meglátogatta Botka Lászlót, a Facebookon áradozik Szegedről az amerikai nagykövet – fotók

Meglátogatta Botka Lászlót, a Facebookon áradozik Szegedről az amerikai nagykövet – fotók

Van ádámcsutkám, de jó nő vagyok

Van ádámcsutkám, de jó nő vagyok

Sportos vagy elegáns – Samsung okosórákat teszteltünk

Sportos vagy elegáns – Samsung okosórákat teszteltünk

Harminc embert nem engedtek ki a lakásából, akkorát hibáztak a szomszéd építkezésen

Harminc embert nem engedtek ki a lakásából, akkorát hibáztak a szomszéd építkezésen

Megszólalt a Fundamenta vezére: visszautasítja a Fidesz vádjait

Megszólalt a Fundamenta vezére: visszautasítja a Fidesz vádjait