szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Újabb leminősítés lehetőségét helyezte kilátásba szerda hajnalban Olaszországra vonatkozóan a Moody's Investors Service. A lépést az olasz parlamenti választások bizonytalan kimenetelével, egy újabb választás lehetőségével és a gazdasági reformok várható késésével indokolták.

A világ legnagyobb hitelminősítő csoportja az európai és az amerikai piaci zárások után közölte, hogy tavaly júliusi lépése után tovább ronthatja az olasz kormánykötvény-kötelezettségek besorolását. A Moody's 2012-ben az addigi "A3"-ról két fokozattal a köztes "Baa1" kihagyásával "Baa2"-re rontotta Olaszország besorolását, és az új osztályzaton is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben.

A "Baa2" osztályzat is még befektetési ajánlású szint, de már csak két fokozatnyira van a befektetésre nem ajánlott "Ba" sávtól.

A Moody's akkor kiemelte: a szuverén adósságpiaci helyzet normalizálódása hosszú évekbe telhet, a politikai eseménykockázat és a szuverén törlesztésképtelenség előfordulásának kockázata pedig a válság elhúzódásával egyre növekszik.

A vasárnap és hétfőn tartott parlamenti választásokat a Pierluigi Bersani vezette balközép koalíció nyerte. Az alsóházban biztos többséghez jutott, a szenátusban azonban patthelyzett alakult ki, és egyik párt vagy tömörülés sem szerzett a kormányzáshoz szükséges többséget.

A Moody's úgy ítélte meg: nagy a veszélye annak, hogy az ország kormányozhatatlan lesz. Fennáll az esélye annak is, hogy új választásokat írnak ki, ez pedig meghosszabbítja politikai bizonytalanságot, nehézkessé válnak a reformok. A hitelminősítő szerint az eurózóna adósságválsága is nyomást gyakorol az olasz besorolásra.

Korábban a rivális Standard & Poor azt közölte, hogy a választások egyelőre nem lesznek hatással Olaszország besorolására, a jövőben azonban változhat ez a helyzet.

VELETEK VAGYUNK – OLVASÓKKAL, ÚJSÁGÍRÓKKAL!

A hatalomtól független szerkesztőségek száma folyamatosan csökken, a még létezők pedig napról napra erősödő ellenszélben próbálnak talpon maradni. A HVG-ben kitartunk, nem engedünk a nyomásnak, és minden nap elhozzuk a hazai és nemzetközi híreket.

Ezért kérünk titeket, olvasóinkat, hogy tartsatok ki mellettünk, támogassatok bennünket, csatlakozzatok pártolói tagságunkhoz, illetve újítsátok meg azt!

Mi pedig azt ígérjük, hogy továbbra is minden körülmények között a tőlünk telhető legtöbbet nyújtjuk a számotokra!
Mégis lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban és az iskolákban

Mégis lesz gyermekfelügyelet hétfőtől az óvodákban és az iskolákban

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

Két hónap után menesztettek egy egészségügyi főtisztviselőt

"Meg kell szurkálnia valakit" - az interneten fenyegetőzött egy jogosítványát visszakövetelő férfi

"Meg kell szurkálnia valakit" - az interneten fenyegetőzött egy jogosítványát visszakövetelő férfi